Kauno klinikose kardinaliai pakeista pacientų maitinimo sistema

2018-09-20

Kauno klinikose gydomiems pacientams – džiugios naujienos. Siekiant užtikrinti kokybišką ir sveiką maistą ligoninėje, pakeista pacientų maitinimo sistema. Automatiniai maisto gaminimo katilai, nauja padėklinė sistema, maisto traukinukai, pasiekiantys kiekvieną skyrių, – tokia pirmoji šalyje moderni virtuvė ir nauji jos veikimo principai jau kelis mėnesius užtikrina sklandų sveikesnio maisto išdalinimą pacientams.

„Pokyčiams ruošėmės kelis metus – analizavome kitų šalių ligoninių patirtį ir virtuvių veikimo principus, skaičiavome galimas investicijas, svarstėme įvairias galimybes, galinčias užtikrinti sveikesnio ir kokybiškesnio maisto tiekimą Kauno klinikose gydomiems pacientams. Esame didžiausia tretinio lygio ligoninė, todėl privalome užtikrinti aukščiausius standartus ne tik teikiant gydymo paslaugas, bet ir kitose svarbiose pacientų priežiūros srityse. Atnaujinant virtuvės patalpas, perkant maisto gaminimo technologijas, atsižvelgėme į išsakytą pacientų ir darbuotojų nuomonę, gerąją kitų ligoninių patirtį. Atnaujinimo darbai truko daugiau nei du metus, per kuriuos turėjome įveikti nemažai iššūkių, tačiau esame tikri, kad šios naujovės modernioje ligoninėje buvo būtinos vardan pacientų gerovės“, – kalbėjo Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

Slaugos koordinavimo tarnybos vadovės dr. Vilmos Raškelienės teigimu, į pokyčius ir pacientai, ir ligoninės personalas reagavo teigiamai. „Viena iš svarbiausių naujovių – padėklinė pacientų maitinimo sistema – veikia jau visuose skyriuose. Dauguma pacientų sako, kad gražiai pateiktą maistą tapo skaniau valgyti, o ir darbuotojai maistą išdalina greičiau nei anksčiau“, – apie pasikeitimus kalbėjo vadovė.

Didžiausias naujosios virtuvės projekto iššūkis buvo ne tik senųjų patalpų reorganizavimas, bet ir nenutraukiamas maisto tiekimas pacientams. „Remonto darbai turėjo vykti nepažeidžiant higienos reikalavimų, nesutrikdant pacientų maitinimo proceso, – apie virtuvės atnaujinimo darbus kalbėjo Tomas Dirsė, Kauno klinikų architektas ir virtuvės projekto vadovas. – Atsižvelgiant į įrangos technologinius reikalavimus, virtuvėje buvo iš esmės pakeistas dalies išplanavimas, pertvarkytos gamybos, maisto išdavimo, plovimo zonos, įrengti nauji inžineriniai tinklai, o Ligonių maitinimo skyriaus patalpos padidėjo 164 kv. m. Nors tai buvo tikras iššūkis darbuotojams, kiekvieną dieną maistą gaminantiems vidutiniškai 1600 pacientų, komanda su juo susitvarkė ir šiuo metu dirba naujose, gražiose ir erdviose patalpose su moderniausia įranga.“

Naujausios gamybos technologijos suteikė galimybę pakeisti ir maisto gaminimo principus. Patiekalai dabar gaminami ne tik greičiau, bet ir sveikiau. Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė Diana Sokolovienė įvardijo ir keletą pasikeitimų: didžioji dalis patiekalų gaminami garuose, aliejaus sunaudojimas sumažėjo beveik 50 proc., gaminant mėsos patiekalus atsisakyta apkepimo keptuvėse su džiuvesėliais, o tai padeda įgyvendinti sveikesnės mitybos principus ligoninėje. „Su nauja įranga turime galimybę gaminti bulvių košę – dėl to labiausiai džiaugiasi vaikai. Taip pat galime pasiūlyti ir gaminame pertrintas sriubas, daržovių troškinius. Atsirado daugiau patiekalų iš kruopų – grikių, avižinių dribsnių ir bananų blynai, šiuo metu pacientams turime parengę 14 skirtingų dietų, kurios yra patvirtintos Sveikatos apsaugos ministerijos. Žinoma, artimiausiu metu meniu bus ir toliau tobulinamas, atsižvelgiant į sveikos mitybos principus.“

Virtuvėje buvo atnaujinta arba pakeista apie 90 % visos įrangos, leidžiančios keisti ir mitybos principus ligoninėje. „Kadangi maitiname vidutiniškai 1600 pacientų į dieną, pagrindinis mūsų maisto gaminimo įrankis – garo katilas. Po rekonstrukcijos darbų jų dabar turime apie 20, o patys didžiausi – net 400 litrų – leidžia mums pagaminti įvairesnius ir sveikesnius patiekalus. Šie katilai automatizuoti, itin funkcionalūs, dėl to virtuvės darbuotojams maisto gaminimas tapo lengvesnis ir patogesnis. Katilai turi automatinę maišyklės, tūrio matuoklės, įvairias programavimo funkcijas“, – naujoves vardija D. Sokolovienė.

Atnaujintose patalpose suprojektuota vieta ir itin moderniai indų plovimo sistemai. Kauno klinikose įrengta didžiausia šalyje, 370 kv. m. dydžio plovykla, kurioje indus ir įrankius plauna dvi konvejerinės indų plovimo mašinos, o įrankius išrūšiuoja speciali įrankių rūšiavimo mašina. „Į šias mašinas yra dedami nešvarūs, atgal iš skyrių gaunami indai, kurie automatiškai išplaunami, nusausimi ir dezinfekuojami. Žinoma, mūsų darbuotojai taip pat juos pertikrina, ar nėra likę nešvarumų. Labai džiaugiamės įsigiję ir įrankių rūšiavimo mašiną – ji detektoriaus pagalba identifikuoja įrankius ir juos surūšiuoja. Be šio įrenginio per vieną dieną darbuotojams rankiniu būdu reikėtų atrinkti  apie 19000 vienetų įrankių“, – apie greitesnį ir lengvesnį darbą po rekonstrukcijos kalbėjo D. Sokolovienė.

Ne mažiau svarbus pokytis ligoninėje, užtikrinantis laiku ir tinkamai pateikiamą maistą pacientams, – jo pristatymo būdas į skyrius. Anksčiau šį darbą atlikdavo maisto išdalinimo darbuotojai, kurie vėžimėliu maistą stumdavo į visus Kauno klinikose skyrius, kuriuose gydomi pacientai. Dabar, įsigijus 75-is maisto transportavimo vežimėlius-konteinerius su šildymo ir šaldymo funkcija, maistas pacientus pasiekia nepakeitęs savo temperatūros ir laikantis aukščiausių higienos reikalavimų. „Maistas į specialius indus ir padėklus porcijomis dedamas dviejose konvejerinėse linijose, po to  uždengiamas dangčiais ir padėklas dedamas į vežimėlį-konteinerį, kuris jungiamas į elektros lizdą.  Po pakrovimo vidaus temperatūra karštojoje zonoje pasiekia 107 laipsnius, o šaltojoje – 6 laipsnius. Neatidarius vėžimėlio-konteinerio, reikiama temperatūra yra išlaikoma iki 2 valandų – tai reiškia, kad į tolimiausią nuo Kauno klinikų Centrinio korpuso nutolusį tašką – Endokrinologijos kliniką – maistą nuvežame dar karštą, o gėrimus ar salotas – vėsius“, – naujos sistemos privalumus vardijo Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė.

Specialūs maisto konteineriai traukiami 5 traukikų, kurie tuneliais išvežioja maistą visiems Kauno klinikų pacientams. „Į visus skyrius galima patekti liftais – jais šie specialūs konteineriai ir keliauja. Skyriuje dirbantys darbuotojai tiksliai žino, kada atkeliaus pacientų maistas ir prie lifto jau laukia pasiruošę. Kiekvieną dieną kontroliuojame maisto pristatymo grafikus, pastebėję vėlavimus – aiškinamės priežastis. Turime užtikrinti, kad visi pacientai maistą gautų nustatytu laiku, o mes nesutrikdytume skyriaus darbotvarkės“, – teigia D. Sokolovienė.

Kauno klinikų darbuotojai lankėsi kitų šalių – Švedijos, Suomijos, Čekijos, Vokietijos – ligoninėse ir jų virtuvėse, vertino darbuotojų patirtį, gamybos ypatumus, įrangą, valdymo procesus. Išanalizavus jų veikimo principus, turimas maisto gaminimo technologijas, gamybos procesus, tik tuomet pradėti projektavimo darbai. Naujosios virtuvės įrengimas truko apie du metus, kokybiškai ir moderniai technikai įsigyti buvo skirti maždaug 3 milijonai eurų.

Per savaitę Ligonių maitinimo skyrius sunaudoja apie 7 tonas vaisių ir daržovių. Kiekvieną dieną gamybai sunaudojama apie 2 tonas įvairių maisto produktų, kurie Kauno klinikas pasiekia kiekvieną dieną švieži ir nešaldyti. Kasdien indų plovykloje išplaunama apie 45000 vienetų indų bei įrankių, o Ligonių maitinimo skyriaus patalpos be atskirų darbuotojams skirtų patalpų užima net 1575 kv. m. ploto.

Kauno klinikų informacija ir nuotr.

 

 

© 2006 Visos teisės saugomos.