Proteolizinių fermentų sukelta imunomoduliacija – pagalba gydant uždegimus

2018-01-15

Sisteminė fermentų terapija – tai tikslingai sudarytų hidrolizinių fermentų derinių vartojimas gydymo tikslais. Šie fermentų preparatai veikia ne vietiškai virškinamajame trakte, bet sistemiškai kiekvieną organą ar jų sistemą. Geriamieji fermentų mišiniai rezorbuojasi plonajame žarnyne ir iš ten su krauju išplinta po visą organizmą, kur vėliau susitelkia pažeidimo židiniuose. Dėl savo uždegimą slopinančio, imunomoduliuojamojo, antifibrozinio bei kitų poveikių sisteminė fermentų terapija vis plačiau taikoma įvairiose medicinos srityse.

 

Fermentai ir uždegimas

Fermentai – tai baltyminiai katalizatoriai, kurie aktyvina chemines reakcijas organizme. Dėl savo baltyminės kilmės jiems būdingos išskirtinės katalizinės savybės, t. y. jie gali pagreitinti reakcijas 107–1010 kartų. Žmogaus organizme randama apie 3000 skirtingų fermentų, kurie katalizuoja daugiau nei 7000 įvairių cheminių reakcijų. Fermentai kontroliuoja visus metabolinius procesus organizme, pradedant nuo maisto medžiagų skaidymo, energijos transformacijos ir kaupimo bei baigiant biomolekulių gamyba ir kompleksiniu imunomoduliuojamuoju poveikiu [1]. Kai mūsų organizme trūksta fermentų arba sutrinka jų funkcinė būklė, fiziologinės reakcijos prastėja, o esant įvairioms patologijoms, uždegimams natūralių sisteminių fermentų poreikis itin padidėja, dažnai viršydamas organizmo galimybes.  

Kalbant apie uždegimo reakcijas svarbu prisiminti, jog joms būdingi pagrindiniai penki simptomai: karštis (temperatūros pakilimas), paraudimas, patinimas, skausmas bei pažeistos vietos funkcijos sutrikimas. Sisteminė fermentų terapija mažina visus uždegimo požymius, bet veikia kitaip nei tradiciniai vaistai nuo uždegimo. Nesteroidinių vaistų nuo uždegimo veikimas paremtas fermento ciklooksigenazės slopinimu, dėl to sumažėja uždegimo mediatorių, kaip antai prostaglandinų bei tromboksanų, sintezė ir taip palengvinami uždegimo simptomai. Tačiau šie vaistai turi nemažai šalutinių poveikių virškinamajam traktui, širdies ir kraujagyslių sistemai, kai kurie iš jų yra žalingi kepenims, inkstams bei nerekomenduojami nėštumo metu [2]. Tuo tarpu sisteminiai fermentai uždegimo metu ne blokuoja natūralių uždegimo mediatorių gamybos, bet greitina medžiagų apykaitą uždegimo židinyje, stimuliuoja organizmo imuninę sistemą kovoti su sukėlėju, aktyvina ląstelių irimą bei skatina fagocitozę. Taigi fermentai neslopina paties uždegimo, bet pagreitina natūralią jo eigą ir taip padeda mūsų organizmui su juo susitvarkyti. Dėl pagreitėjusios uždegimo eigos infekcija yra apribojama ir nespėja išplisti į aplinkinius audinius bei organus. Dar vienas svarbus sisteminių fermentų poveikis yra sinerginis efektas vartojant juos kartu su antibiotikais. Pasaulio literatūroje nurodoma, jog vartojant sisteminius fermentus kartu su antibakteriniais preparatais, pagerėja jų bioprieinamumas prie bakterijos, taip sustiprinamas antibiotikų veikimas bei sumažinama jų dozė. Taip pat svarbu pabrėžti, kad fermentų preparatai yra saugūs, neturi žalingų nepageidaujamų efektų bei nustatytos toksinės ar mirtinos dozės.

Plačiau apie tai skaitykite „Lietuvos gydytojo žurnalas“ 2017 m. Nr. 7

 

 
 

© 2006 Visos teisės saugomos.