Suabejota omega-3 riebalų rūgščių papildų nauda širdžiai

2018-09-21

Dabartinės širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) gydymo ir prevencijos gairės sergantiesiems išemine širdies liga rekomenduoja iš jūrų produktų išgaunamų omega-3 riebalų rūgščių maisto papildus išeminės širdies ligos ir didžiųjų ŠKL komplikacijų prevencijai, tačiau naujausių tyrimų rezultatai tuo požiūriu prieštaringi ir nepagrindžia tokių siūlymų.

 

Remdamiesi observacinių tyrimų, atliktų Vakarų ir Azijos populiacijose, rezultatais, mokslininkai prieš keletą metų padarė išvadą, kad reguliarus žuvies produktų vartojimas (1–2 kartus per savaitę) gali sumažinti riziką mirti nuo išeminės širdies ligos (IŠL). Išsamesni tyrimai parodė, kad jūrų produktai, gausiai praturtinti labai ilgų grandinių polinesočiųjų riebalų rūgščių ir omega-3 riebalų rūgščių (RR), galbūt pasižymi kardioprotekciniu poveikiu ir mažina riziką susirgti IŠL. Jūros produktuose (žuvyje ir kt.) esančios O-3RR sudėtyje yra eikozapentaeno rūgšties (EPR) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHR), tačiau nėra tik augaluose esančios alfa linoleno rūgšties (ALR).

2018 m. vasario mėn. JAMA Cardiology pateiktoje publikacijoje atkreipia dėmesį, kad iki šiol atliktų mokslinių tyrimų apie O-3RR ir jūros produktų kardioprotekcines savybes rezultatai prieštaringi ir netolygūs:

  • Tyrimo Dieta ir pakartotinis miokardo infarktas-1 (angl. Diet and Reinfarction Trial) rezultatai atskleidė, kad vyrai, turintys IŠL riziką ir anksčiau patyrę miokardo infarktą (MI), 2 arba daugiau kartų per savaitę vartoję riebios žuvies, reikšmingai sumažino mirtino MI ir mirties nuo visų priežasčių riziką, tačiau pakartotinio nemirtino MI rizika jiems nesumažėjo. Maža to, vėliau atliktas Dieta ir pakartotinis miokardo infarktas-2 (angl. Diet and Reinfarction Trial-2) tyrimas atskleidė, kad IŠL sergantiems vyrams reguliarus žuvies ar žuvų taukų papildų vartojimas gali netgi padidinti mirties nuo šios ligos riziką.
  • Didelės imties atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamame tyrime buvo palyginta mažiausiai 12 mėn. trukmės omega-3 RR vartojimo vs placebo arba negydymo įtaka asmenims, sergantiems IŠL, anksčiau patyrusiems insultą arba turintiems didelę ŠKL riziką. Šio ir kitų tyrimų rezultatai dėl omega-3 RR poveikio mirtinos IŠL, nemirtinos IŠL ar kitų ŠKL dažnumui taip pat prieštaringi.
  • Tiesa, Italijoje atliktas tyrimas (GISSI) parodė, kad MI persirgę pacientai, vėliau vartoję omega-3 RR, turėjo 10 proc. mažesnę didžiųjų ŠKL komplikacijų riziką lyginant su omega-3 RR nevartojusiais pacientais. Analogiško Japonijoje atlikto tyrimo duomenimis, omega-3 RR papildų vartojimas IŠL sergančių pacientų grupėje buvo susijęs su 19 proc. mažesne didžiųjų ŠKL komplikacijų rizika.

JAMA Cardiology pabrėžia, kad nė vienas didelės apimties placebu kontroliuojamas tyrimas neįrodė, jog omega-3 RR vartojimas turėtų įtakos sergamumui IŠL ar mirtingumui dėl jos. Ankstesnių metaanalizių duomenimis, O-3RR vartojimas gali sumažinti mirtinos IŠL riziką, bet neturi reikšmingos įtakos nemirtinos IŠL dažnumui.

 

Nauja metaanalizė

 

Tyrime The Omega-3 Treatment Trialists’ Collaboration buvo išanalizuoti 10 anksčiau atliktų atsitiktinių imčių mokslinių klinikinių tyrimų rezultatai apie O-3RR papildų taikymą ŠKL prevencijai. Metaanalizė įvertino O-3RR papildų įtaką mirtinos IŠL, nemirtino MI, insulto (išeminio, hemoraginio ir neklasifikuojamo), didžiųjų ŠKL komplikacijų rizikai, mirties nuo visų priežasčių ir didžiųjų ŠKL komplikacijų dažnumui tam tikrose prespecifinėse tiriamųjų subgrupėse.

Plačiau apie tai skaitykite „Lietuvos gydytojo žurnalas“ 2018 m. Nr. 3

 

© 2006 Visos teisės saugomos.