Susirūpinta gydytojų ir farmacijos pramonės atstovų bendradarbiavimo skaidrumu

Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas pasirašė Susitarimą dėl bendradarbiavimo su Lietuvos gydytojų sąjunga, Etinių farmacijos kompanijų asociacija, Vaistų gamintojų asociacija ir VšĮ ,,Transparency International“ Lietuvos skyrius“.


Susitarimo tikslas – kartu su minėtomis šalimis atlikti sociologinį tyrimą ,,Garbingesnis gydymas vaistais“, kuriuo siekiama ištirti gydytojų ir farmacijos pramonės atstovų bendradarbiavimo skaidrumą.


,,Siekiant, kad gydymas vaistais būtų garbingesnis, reikia aiškiai apibrėžti, kokiais kriterijais vadovaujantis išrašomi, įtraukiami į kompensuojamųjų vaistų sąrašą ar centralizuotai perkami vaistai“, – šiandien sakė Sveikatos apsaugos ministras R. Turčinskas. Ministro teigimu, praėjusią savaitę Privalomojo sveikatos draudimo taryboje pritarta Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktam centralizuotai perkamų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių sąrašo tikslinimo tvarkos projektui. Ministerija siekia mažinti centralizuotai perkamų medikamentų kiekį, kadangi įtraukiant juos į valstybės lėšomis kompensuojamųjų sąrašą yra daugiau skaidrumo.


,,Labai svarbu, kad mūsų šalies aprūpinimui medikamentais skiriamos ir kasmet didinamos valstybės investicijos būtų panaudotos tinkamai, kad skirdami gydymą vaistais gydytojai žiūrėtų tik pacientų interesų. Turi būti užkirstas kelias bet kokiems galimiems interesų konfliktams ar korupcijai“,- sakė ministras. Pasak ministro, sociologinio tyrimo rezultatai bus aktualūs tobulinant korupcijos prevencijos teisinę bazę.


Vaistų gamintojų asociacijos Valdybos pirmininko Konrado Vitkevičiaus teigimu, jų asociacija taip pat siekia, kad Lietuvos vaistų rinka būtų skaidri ir nepažeistų nei vieno jos dalyvio, įskaitant gydytojus ir pacientus, teisėtų interesų. ,,Gydytojų veiksmams, kai pacientams skiriant gydymą vaistais būtų nepaisoma pacientų interesų, nepritartų ir Lietuvos gydytojų sąjunga“,- sakė Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas. Etinių farmacijos kompanijų asociacijos direktoriaus Gintauto Barcio įsitikinimu, farmacijos pramonės atstovai turi elgtis pagal Vaistų rinkodaros kodeksą.


Sociologinį tyrimą ,,Garbingesnis gydymas vaistais“ kartu su kitomis šalimis organizuos „Transperancy International“ Lietuvos skyrius. Direktoriaus Ryčio Juozapavičiaus teigimu, jų organizacija remia skaidrumo iniciatyvas ir siekia išsiaiškinti korupcijos situaciją atlikdamas skaidrumo ir korupcijos suvokimo tyrimus.


Tyrimo ataskaitą planuojama pateikti iki 2007 m. vasario 14 d.



Lina Jakučionienė,

SAM Ryšių su visuomene skyrius





Į viršų