Įsibėgėjo krūties vėžio prevencijos programa





 

Lietuvoje sergamumas krūties vėžiu yra kur kas mažesnis nei kitose Europos Sąjungos šalyse. Tuo įsitikino mūsų šalies atstovai, tarp kurių buvo ir Valstybinės ligonių kasos specialistai, pristatę Lietuvoje įgyvendinamos krūties vėžio prevencinės programos rezultatus neseniai Brno vykusiame Europos Sąjungos krūties vėžio atrankinės patikros projekto darbo grupės susitikime. Vis dėlto ir pas mus per pastarąjį dešimtmetį sergamumas šia liga padidėjo apie 30 procentų. Kiekvienais metais Lietuvoje nustatoma maždaug 1300 naujų krūties vėžio atvejų, o apie 600 moterų kasmet miršta nuo šios ligos.

Todėl pernai rudenį Lietuvoje ir buvo pradėta įgyvendinti Atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio finansavimo programa. Nemokamas mamografinis tyrimas pagal krūties vėžio prevencijos programą gali būti atliekamas kiekvienai moteriai nuo 50 iki 69 metų. Ligonių kasų duomenimis, pirminės sveikatos priežiūros įstaigose užregistruota apie 414 400 šio amžiaus moterų. Per penkerius metus numatoma patikrinti ne mažiau kaip 60 proc. moterų (apie 50 tūkst. moterų per metus). Šiemet sausio–spalio mėnesiais pagal prevencinę programą buvo ištirta apie 37 700 moterų (daugiau kaip devyni dešmtadaliai planuoto skaičiaus). Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto 2006 m. šiai programai vykdyti skirta 2,5 mln. litų.

Dėl mamografinio tyrimo, kuris leidžia įtarti vėžį ar ikivėžinius pakitimus, minėto amžiaus moterys turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją (terapeutą). Gavusios jo siuntimą išsitirti, moterys galės iš anksto užsiregistruoti (galima ir telefonu) mamografą turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje, kuri atliks tyrimą.

Pagal krūties vėžio prevencijos programą mamografiniai tyrimai atliekami 11 mamografų visuose didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose, Klaipėdoje bei mažesniuose – Alytuje, Utenoje. Šeimos gydytojas patars, kurią iš šių gydymo įstaigų pasirinkti.

Tyrimo rezultatus praneš šeimos gydytojas, kuris juos gaus iš mamogramas vertinančios gydymo įstaigos. Jei mamograma neinformatyvi, tyrimas bus kartojamas. Nemokamas mamografinis tyrimas gali būti atliekamas kas dvejus metus. Šis tyrimas trunka kelias minutes ir nesukelia jokių nemalonių pojūčių. Prietaiso skleidžiama spindulių dozė labai maža ir nepavojinga sveikatai.

Šeimos gydytojas (terapeutas) ar bendruomenės slaugytojas turėtų informuoti moteris apie krūties piktybinių navikų profilaktiką, pasirašytinai įteikdamas informacinį pranešimą apie nemokamą mamografinį tyrimą. Tačiau net ir negavusios tokio pranešimo moterys gali ir turi nedelsdamos pačios kreiptis į šeimos gydytoją. Šios programos tikslas – kuo anksčiau diagnozuoti ligą, nes daugiau kaip 95 proc. moterų, sergančių pirmos stadijos krūties vėžiu, visiškai išgydomos.

VLK informacija