Mokslinei elektroninei bibliotekai – dveji metai

 Prieš du metus, 2004 m. gruodžio 2 dieną pradėjo veiklą Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT. Tai pirmoji ir vienintelė elektroninė biblioteka Lietuvoje, kuriama ir palaikoma visuomeniniais pagrindais. Bibliotekoje talpinami elektroniniai resursai, populiarinantys Lietuvos nacionalinius mokslo, švietimo, kultūros ir informacinių technologijų projektus, formuojantys žinių visuomenės procesą pasaulio lietuvių bendruomenės tarpe.

Šiuo metu eBibliotekoje yra virš 45 tūkst. įvairaus formato ir apimties bylų. Bibliotekos resursus sudaro moksliniai žurnalai, knygos, lietuviški leidiniai, leidžiami ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, konferencijų medžiagos bei unikalūs užsienio elektroniniai leidiniai.


Nuo 2004 m. gruodžio 2 dienos eBibliotekoje apsilankė 237 tūkstančių skaitytojų, iš kurių nuolatinių – virš 9 tūkst. Per pirmuosius veiklos metus eBibliotekos puslapius vartė apie 90 tūkst. skaitytojų, antrjų veiklos metų bėgyje joje pabuvojo 147 tūkst. skaitytojų. Tai rodo, jog eBibliotekos populiarumas įgauna vis didesnį lankytojų susidomėjimą ir apsilankymo pagreitį. Prognozuojama, jog trečių metų bėgyje lankytojų skaičius padvigubės.


Aktyviausi lankytojai eBibliotekoje – GMT +03:00 laiko juostos skaitytojai, kurie apsilankė 85 tūkst. kartų ir perskaitė daugiau nei 291 tūkst. bylų. Sparčiausiai augantis skaitytojų ratas – iš JAV ir Kanados, nes antrų metų bėgyje jų skaičius išaugo 7 kartus.


Populiariausios kalbos, kuriomis kreipėsi lankytojai – lietuvių k. – 120 tūkst. kartų, anglų – 47 tūkst., rusų – 10 tūkst., vokiečių – virš tūkstančio. Į eBiblioteką pradėjo užsukti ir skaitytojai iš mažai žinomų kraštų, nes užklausimuose buvo kreipiamasi  Totorių, Samių bei Hausa kalbomis. Samių (Northern Sámi) arba lapių yra Suomijos vietinė kalba, kuria kalba tautelė, gyvenanti Laplandijoje. Hausų kalba – oficiali Šiaurės Nigerijos kalba, „Chadic“ kalbos dialektas. Šalys, kurių skaitytojų apsilankymas vasaros-rudens laikotarpiu labiausiai pradžiugino bibliotekos organizatorius, buvo Vietnamas (vn), Kenija (ke), Singapūras (sg), Ekvadoras (ec), Gvatemala (gt), Venesuela (ve) ir kt.


Populiariausia paieškos sitema, padedanti rasti biblioteką internete – www.google.lt. Jos pagalba skaitytojai lankėsi virš 98 tūkst. kartų. Tiesiogiai skaitytojai kreipėsi bibliotekos adresu elibrary.lt daugiau nei 11 tūkst., o per www.google.com – virš 6 tūkst. kartų.


Mokslinės elektroninės bibliotekos resursus reguliariai papildo VšĮ „Mokslotyros institutas“, išleistos knygos, kuriam vadovauja dr. Algimantas Liekis. Pastaruoju laikotarpiu eBibliotekoje pristatytos jo išleistos knygos: “Lietuvos energetikos institutas 50”, “Akademikas Kazimieras Ragulskis ir jo mokslo mokykla”, „Profesorius Romualdas Ginevičius“, „Kada tauta tyli“, skirta profesoriaus, akademiko, Seimo nario ir atstovo Europos parlamente Rolando Pavilionio atminimui. Taip pat eBibliotekoje reguliariai talpinamos ir leidyklos „Versus aureus“ leidžiamos knygos: Donato Banionio “Memuarai”, Egidijaus Aleksandravičiaus “Kas iškirto varnui akį” ir kt.


Būtina atkreipti skaitytojų dėmesį į tai, kad bibliotekoje pristatytas naujas žurnalas „Lietuvos scena” bei unikalus leidinys – žurnalas "Klubo „13 ir Ko“ žinios“. Tai leidiniai, kurių elektroninės versijos talpinamos tik eBibliotekoje. Taip pat reguliariai bibliotekai pateikia savo leidinius „Sveikatos ir medicinos informacijos agentūra“, leidžianti žurnalus „Sveikas žmogus“ bei „Gydymo menas“. Džiugu, kad bibliotekoje sukaupta labai daug informacijos apie Kanadą, talkinant Kanados ambasadai Lietuvoje.


Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT tiesia ranką ir jauniems mokslininkams, suteikdama galimybę nemokamai talpinti jų straipsnius, tyrimus, publikacijas, kitus darbus. Paskutiniu metu pradėti talpinti VDU dr. Nidos Vasiliauskaitės darbai.
VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir VšĮ Baltijos visuomeninis informacinių technologijų ir švietimo centras bendradarbiavimo pagrindu pradeda talpinti Mokslinėje elektroninėje bibliotekoje eLIBRARY.LT elektroninių leidinių versijas, konferencijų medžiagas, kitą visuomenei naudingą informaciją, pristatančią ir reprezentuojančią Lietuvos valstybinio jūrų uosto veiklą.


Mokslinė elektroninė bibioteka eLIBRARY.LT reguliariai kviečia bendradarbiauti įvairias Lietuvos ir užsienio organizacijas, leidžiančias ir norinčias talpinti savo mokslinius leidinius, reklamuoti idėjas, tyrimus bei atradimus, siekiančias populiarinti autorių, o ypač jaunų mokslininkų darbus, sėkmingai išplatinti turimus resursus tarptautiniame akademinių bibliotekų tinkle.
 
Viešoji įstaiga Baltijos visuomeninis informacinių technologijų ir švietimo centras kviečia dalyvauti projekte įvairias Lietuvos organizacijas, privataus kapitalo bendroves, įmones ir įstaigas, galinčias paremti nacionalinių resursų kaupimą ir populiarinimą pasaulio lietuvių bendruomenės tarpe. Tokia parama yra ženkli investicija į naujosios kartos švietimą, mokslo siekimą ir žinių visuomenės kūrimą.


 Algirdas Aušra, direktorius
 VšĮ Baltijos visuomeninis informacinių technologijų ir švietimo centras