Trijų savaičių stažuotė Kauno medicinos universiteto klinikose Goro provincijos gydytojams baigėsi

Pagal bendrą Lietuvos kariuomenės karo medicinos tarnybos, Užsienio reikalų ministerijos, Atlanto sutarties Lietuvos bendrijos ir Kauno medicinos universiteto klinikų projektą, klinikose tris savaites stažavosi keturi gydytojai iš Goro provincijos. Skirtingų sričių gydytojai stebėjo medikų darbą ir įgavo reikalingų jiems žinių įvairiose profilinėse klinikose –Ausų, nosies, gerklės ligų, Akių ligų, Chirurgijos. Kadangi Talibano režimas 5 metus neleido mokytis moterų ligų, labiausiai šiems gydytojams trūko žinių ginekologijos srityje. Visas tris savaites medikai iš Afganistano stebėjo operacijas, gilinosi į ultragarsinę diagnostiką.


Karo medicinos tarnybos štabo viršininkas , pulkininkas leitenantas gydytojas Darius Marma džiaugėsi šiuo projektu ir įvertino jo naudingumą šiuo metu Goro provincijoje esantiems kariams. Kadangi Lietuvos karo medikai Afganistane neturi anesteziologo, šiuo metu ten dirba anesteziologė iš KMUK.
Goro provincija yra kalnuotoje vietoje, o tai labai apsunkina medicinos paslaugų prieinamumą. Goro provincijoje gyvena 634 tūkst. žmonių ir jiems visiems skirta vienintelė ligoninė, kurioje dirba apie 15 gydytojų. Gydytojų trūkumas – didžiausia problema Goro provincijoje.


Tai yra ne vienintelis Kauno medicinos universiteto klinikų ir karo medicinos tarnybos bendradarbiavimas. KMUK medikai jau aštuonerius metus aktyviai dalyvauja rengiamose pratybos . Karo medicinos tarnyba nenumato karo ligoninių steigimo, tam naudojami civiliniai resursai, todėl Lietuvos kariai gali gauti aukščiausio lygio pagalbą Kauno medicinos universiteto klinikose.


Stažuotei vadovavęs KMUK Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas, doc Rytis Rimdeika kolegoms iš Goro provincijos palinkėjo tobulėti ir gautas žinias panaudoti dirbant savo ligoninėje.


Eglė Žemaitienė
KMUK atstovė spaudai