Lietuvoje aptarti partnerystės įgyvendinimo klausimai

Vilniuje vyko Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos organizuotas Šiaurės matmens partnerystės Socialinės įtraukties, sveikos gyvensenos ir darbingumo ekspertų grupės susitikimas. Lietuva 2006–2007 m. išrinkta pirmininkaujančia Šiaurės matmens partnerystei šalimi visuomenės sveikatos ir socialinės gerovės srityje. Susitikime dalyvavo Pasaulio sveikatos bei Tarptautinės darbo organizacijų, Šiaurės ministrų bei Baltijos jūros valstybių tarybų atstovai, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos Federacijos, Suomijos ir Švedijos sveikatos ir socialinės apsaugos institucijų bei organizacijų specialistai.



Šiaurės matmens partnerystės Socialinės įtraukties, sveikos gyvensenos ir darbingumo (SIHLWA – „Social inclusion, healthy lifestyle, work ability“) specialistų susitikimo tikslas – aptarti žalingo sveikatai gyvenimo būdo, tabako, alkoholio ir narkotikų vartojimo pasekmes visuomenės sveikatai bei socialinei gerovei keliamas problemas. Taip pat apžvelgti sveikatos ir saugumo darbe bei vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimo klausimai. Ekspertų grupės koordinatoriaus dr. Mikko Vienonen teigimu, šis mūsų šalies ir užsienio politikų, ekspertų, mokslininkų susitikimas yra viena svarbiausių šiuo metu Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos vykdomų tarptautinio bendradarbiavimo iniciatyvų.

Susitikimo Vilniuje metu Sveikatos apsaugos ministerijos Užsienio ryšių skyriaus vedėjas Viktoras Meižis pristatė Šiaurės matmens visuomenės sveikatos ir socialinės gerovės srityje tikslus, prioritetines sritis, aptarė dabartinę veiklą ir ateities perspektyvas.
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) biuro Lietuvoje vadovas Robertas Petkevičius apžvelgė Europos strategiją neužkrečiamųjų ligų kontrolės ir prevencijos srityje. „Pasiekti aukštesnį sveikatos lygį Europoje yra įmanoma. – pabrėžė R. Petkevičius. – Pakankamos investicijos į neužkrečiamųjų ligų prevenciją ir kontrolę daro teigiamą poveikį gyvenimo kokybei ir visuomenės gerovei.“ Jis pažymėjo, kad didžiausia našta Europos gyventojų sveikatai neužkrečiamųjų ligų srityje yra širdies-kraujagyslių ir onkologiniai susirgimai, psichikos sveikatos problemos, diabetas, chroniški respiratoriniai bei kaulų-raumenų sistemos susirgimai, kiti žinomi rizikos sveikatai faktoriai – nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas, nesveika mityba, narkotinių medžiagų vartojimo paplitimas, nesaugus seksas ir t.t.



„Tai pagrindinės visas Šiaurės matmens partnerystės šalis jungiančios problemos, kurios turi būti sprendžiamos bendromis pastangomis, o mūsų veikla turėtų būti nukreipta visų pirma į vaikus ir jaunimą“, – savo pranešime pabrėžė dr. M. Vienonen. Pasak eksperto, Lietuvoje kryptingai įgyvendinama šalies politika, skirta gyventojų sveikatos ir socialinės gerovės gerinimui, stiprinamas tarptautinės pagalbos koordinavimas bei bendradarbiavimas.



Šis renginys Vilniuje yra jau trečiasis Šiaurės matmens partnerystės Socialinės įtraukties, sveikos gyvensenos ir darbingumo specialistų susitikimas, skirtas regiono sveikatos, socialiniams ir ekonominiams skirtumams mažinti. 2005 m. lapkričio 16-17 d. Stokholme (Švedija) vyko pirmasis SIHLWA ekspertų grupės susitikimas, o 2006 m. gegužės 16-17 d. Helsinkyje (Suomija) spalio 26-27 d.– antrasis. Visų susitikimų metu vyko konstruktyvus darbas grupėse, nustatant bendros veiklos prioritetus ir vykdant veiksmų planus pagrindinėse srityse – alkoholio kontrolė, sveikos ir saugios darbo aplinkos kūrimas, vaikų ir paauglių sveikata.



Šiaurės matmens partnerystė sukurta 1997 m. Suomijos Vyriausybės ir Europos Komisijos iniciatyva. Jos tikslas – nukreipti Europos Sąjungos strateginius interesus Šiaurės Europos link, sustiprinant visų Baltijos jūros regiono šalių ir Rusijos bendradarbiavimą. 2003 m. Osle (Norvegija) buvo priimta deklaracija, skirta Šiaurės matmens partnerystės įsteigimui visuomenės sveikatos ir socialinės gerovės srityje. Jos partneriai – 13 šalių: Norvegija, Suomija, Švedija, Danija, Islandija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rusija, Prancūzija, Kanada ir Vokietija. Į šios iniciatyvos įgyvendinimą yra įsitraukusios ir 8 tarptautinės organizacijos: Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), ES, Tarptautinė migracijos organizacija, UNAIDS, Baltijos jūros valstybių taryba, Šiaurės Ministrų Taryba, Barenco Euro-Arktikos regiono taryba.



Lietuva nuo pat iniciatyvos pradžios aktyviai įsijungė į Šiaurės matmens partnerystės struktūrų darbą. 2005 m. lapkričio 18 d. Stokholme vykusioje partnerystės aukšto lygio konferencijoje mūsų šalis buvo išrinkta pirmininkaujančia šalimi 2006–2007 m. laikotarpiui. Lietuvos pirmininkavimo metu siekiama laikytis aktyvios pozicijos, nes ES ir kitų tarptautinių organizacijų partnerių suteiktas mandatas formuoti regioninę sveikatos ir socialinę politiką suteikia mūsų šaliai unikalią galimybę tapti reikšmingesne tarptautiniu lygiu.




SAM Ryšių su visuomene skyrius