Aptartos ligonių kasų apmokamos sveikatos paslaugos

Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja dalyvavo nuotoliniame susitikime su Plungės gyventojų bendruomene, kuriame pristatė pranešimą apie Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas. Susitikimo dalyviai domėjosi sąnarių endoprotezavimu, dantų protezavimu, klausė, kokio dydžio kompensacijos tam numatytos iš PSDF.

Susitikimo dalyviai informuoti, kad nebelikus eilių dantų protezavimo paslaugas galima gauti praktiškai iš karto. Specialistė atkreipė dėmesį, kad kompensuojamos iš PSDF dantų protezavimo paslaugos teikiamos tik sutartį su TLK sudariusiose įstaigose. Tad prieš renkantis protezavimo kliniką, reikėtų pasidomėti, ar ji turi sutartį su TLK. Priminta, kad dantų protezavimo paslaugos turi būti suteiktos per 3 metus nuo šios teisės įgijimo – asmens užregistravimo Eilių ir atsargų valdymo informacinėje sistemos Dantų protezavimo (EVIS DP) posistemyje.

Pakartotinai kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas žmogus galės gauti ne anksčiau kaip po 3 metų nuo dantų protezavimo paslaugų kompensavimo dienos. Teisę į dantų protezavimo paslaugas, teikiamas PSDF lėšomis, turi žmonės, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, asmenys, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais, vaikai iki 18 metų bei tie, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos.

Šiuo metu pensininkams, neįgaliesiems ir asmenims, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, kompensuoti iš PSDF numatyta iki 561,35 euro, vaikams – iki 286,49 euro. Kai reikalingas sudėtingesnis ir brangesnis gydymas (sprendimą priima gydytojų odontologų konsiliumas), kompensuojama iki 1 727,20 euro. Tuo atveju, jeigu išlaidos viršija nustatytą kompensuojamos iš PSDF sumos dydį, pacientui gali tekti primokėti.

I. Kvedarienė paaiškino, kad Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) iš  Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų centralizuotai perka kelio, klubo, peties, alkūnės, riešinio nykščio ir čiurnos sąnario endoprotezus bei jų priedus. Jeigu apdraustieji įsigyja endoprotezus savo lėšomis, jiems išmokamos nustatyto dydžio kompensacijos.

Dėl sąnario endoprotezavimo pacientas pirmiausia turėtų kreiptis į šeimos gydytoją arba gydytoją specialistą, kuris įvertinęs bendrą paciento būklę, siunčia konsultuoti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą (ASPĮ), teikiančią sąnarių endoprotezavimo paslaugas. ASPĮ gydytojas ortopedas traumatologas ar įgaliotasis darbuotojas užregistruoja prašymą skirti kompensuojamąjį sąnario endoprotezą VLK Eilių ir atsargų valdymo informacinėje sistemoje ir per šią informacinę sistemą pateikia VLK.

Įstaigas, teikiančias sąnarių endoprotezavimo paslaugas, galima rasti ligonių kasų interneto svetainėje. Kur ir kiek reikia laukti endoprotezavimo operacijų, galima sužinoti ten pat bei pasitikrinti savo vietą sąnarių endoprotezų eilėje.

Susitikimo dalyviai domėjosi, kurios sveikatos priežiūros paslaugos yra kompensuojamos iš PSDF. Pranešėja pabrėžė, kad apdraustiesiems būtinoji pagalba, šeimos gydytojo paslaugos, šeimos medicinos paslaugos, teikiamos pacientų namuose, sveikatos patikra pagal ligų prevencijos programas, pirminės psichikos ir pirminės odontologinės sveikatos priežiūros paslaugos, turintiesiems siuntimą gydytojų specialistų paslaugos ir brangieji tyrimai bei procedūros teikiami nemokamai. Ligonių kasos taip pat kompensuoja už su gydytojo siuntimu teikiamas paslaugas ligoninėse, medicininės reabilitacijos paslaugas.

I. Kvedarienė paaiškino, kad dėl kompensuojamųjų vaistų skyrimo, įvertinęs paciento sveikatos būklę, sprendžia gydantis gydytojas. Priemokų už kompensuojamuosius vaistus nereikia mokėti 75 metų ir vyresniems žmonėms, taip pat priemoka netaikoma asmenims, sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus ir neįgaliesiems, jeigu jų pajamos – pensijos, socialinės išmokos, pašalpos – nesiekia 100 procentų minimalių vartojimo poreikių dydžio. Dabar šis rodiklis yra 260 eurų.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija