Naujausios plaučių vėžio diagnostikos ir gydymo galimybės

Plaučių vėžys yra viena labiausiai paplitusių ir didžiausią mirštamumą sukeliančių onkologinių ligų pasaulyje. Ar ji ir toliau išlieka kaip viena pirmaujančiųjų pagal sergamumo ir ypač – mirštamumo rodiklius? Šiais ir kitais plaučių vėžio diagnostikos bei gydymo atnaujinimo bei papildymo klausimais kalbamės su LSMU MA Pulmonologijos klinikos profesoriumi Mariumi Žemaičiu.

 

Kaip šiandien vertinamas plaučių vėžio aktualumas?

Mes nuolat kalbame tą patį – plaučių vėžys vis dėlto išlieka viena aktualiausių ne tik medicininių, bet ir socialinių bei ekonominių problemų. Pasaulyje mirštamumo nuo šios ligos atvejų ženkliai daugėja – dabar registruojama 2 mln. mirčių nuo plaučių vėžio per metus. Naujausiais Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje plaučių vėžio atvejų nemažėja, išlieka toks pat gana aukštas rodiklis – per metus nustatoma iki 1,5 tūkst. naujų plaučių vėžio atvejų. Šios ligos prognozė yra pati blogiausia iš visų onkologinių ligų: palyginti su kitomis onkologinėmis ligomis, nuo plaučių vėžio miršta daugiausia žmonių. Todėl pagal mirštamumą plaučių vėžys laikomas problema Nr. 1. Dėl to jai ir skiriamas atitinkamas dėmesys mūsų rengiamose rekomendacijose. 

2020-ųjų rudenį paskelbtos atnaujintos ir papildytos Plaučių vėžio diagnostikos ir gydymo rekomendacijos (šeštasis leidimas). Šį didžiulį darbą atliko Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, bendradarbiaudamas su daugeliu jungtinių specialistų draugijų. Atnaujinant bei papildant rekomendacijas iš tikrųjų dalyvavo labai daug įvairių sričių specialistų – šio leidinio daugiadalykis autorių kolektyvas išties gausus. Šis darbas vykdomas nuosekliai, nes pirmosios Plaučių vėžio diagnostikos ir gydymo rekomendacijos buvo išleistos 2007 metais. Kas kelerius metus (maždaug kas dvejus) rekomendacijas vis atnaujiname. Toks poreikis išlieka, nes plaučių vėžys yra ne tik labai aktuali, bet ir labai greitai besikeičianti, dinamiška problema. Nuolat atsiranda daug naujų diagnostikos ir gydymo metodų, jie greitai keičiasi, pasirodo vėl nauji, todėl keičiasi ir jų poveikis.

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE – EKSPERTŲ REKOMENDACIJOSE