Vartojant statinus nereikalingi hepatoprotektoriai

Europos kardiologų draugija, Europos aterosklerozės draugija, Amerikos širdies asociacija, Amerikos kardiologų kolegija ir kitos draugijos pabrėžia širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) prevencijos svarbą [1–4]. Daugeliu atvejų ŠKL prevencijos priemonės (gyvenimo būdo pokyčiai, vaistų vartojimas) yra rentabilios, įskaitant ir populiacines prevencijos priemones, ir tas, kurios skirtos tik didesnėms rizikos asmenų grupėms [1–4]. Todėl vienas euras, išleistas profilaktikai, tampa gerokai svarbesniu už šimtą eurų, išleistų gydymui.

Vienas iš pagrindinių pirminės ir antrinės ŠKL profilaktikos taikinių yra hiperlipidemijos. Pagrindinė ir daugiausia įrodymų turinti, nors kartu ir daugiausia prieštaringų vertinimų sulaukianti lipidų kiekį mažinančių vaistų klasė yra statinai. Pagal mokslu pagrįstos klinikinės praktikos gaires statinus rekomenduojama skirti pirminei ir antrinei ŠKL prevencijai [1, 2].

Nepageidaujamas statinų poveikis ir jų netoleravimas 

    Įvairiuose klinikiniuose tyrimuose statinų netoleravimo dažnis yra labai skirtingas. Įrodyta, kad statinų vartojimo nutraukimas, jei pacientas serga ŠKL, yra susijęs su blogesnėmis baigtimis. Nepaisant išsamių tyrimų, statinų naudos ir rizikos klausimas ir toliau išlieka dažna diskusijų tema tarp gydytojų, farmacininkų, kitų medicinos darbuotojų ir visuomenėje.

Statinų sukeltų rimtų raumenų pažeidimų, įskaitant rabdomiolizę, rizika yra < 0,1 proc., o sunkaus hepatotoksiškumo dažnis yra ≈ 0,001 proc. [5]. Statinų sukelto naujai diagnozuoto cukrinio diabeto (CD) rizika yra apie 0,2 proc. per metus. Tikėtina, kad pacientams, sergantiems smegenų kraujagyslių ligomis, statinai padidina hemoraginio insulto riziką, tačiau jie žymiai sumažina išeminio insulto riziką, taigi ir suminę bet kokios kilmės insulto riziką. Nėra nustatyta priežastinio ryšio tarp statinų vartojimo ir vėžio, kataraktos, kognityvinės disfunkcijos, periferinės neuropatijos, erekcijos disfunkcijos ar tendinito.

Maždaug 10 proc. pacientų Jungtinėse Amerikos Valstijose nutraukia statiną dėl subjektyvių nusiskundimų, dažniausiai dėl raumenų simptomų (be padidėjusios kreatinkinazės) [5]. Priešingai, klinikinių atsitiktinių imčių tyrimų (KAIT) metu nustatytas šių nusiskundimų dažnis, be reikšmingai padidėjusios kreatinkinazės koncentracijos, palyginti su placebo grupe, statinų grupėje buvo < 1 proc.

2017 m. Riazas ir bendraautoriai [6] atliko placebu kontroliuojamų KAIT, kurie vertino statinų netoleravimą, metaanalizę (22 tyrimai: 66 024 pacientai statinų grupėje, ir 63 656 pacientai placebo grupėje). Duomenų analizė parodė, kad per vidutinį 4,1 metų pacientų stebėjimo laikotarpį vaisto vartojimo nutraukimo dažnis statino grupėje buvo 13,3 proc. (iš viso 8 872 pacientai), o placebo – 13,9 proc. (iš viso 8 898 pacientai), skirtumas buvo statistiškai nereikšmingas. Rezultatai buvo panašūs tiek pirminės, tiek antrinės profilaktikos KAIT. Bendra duomenų analizė parodė, kad miopatijos dažnis taip pat buvo panašus. Taigi ši daugiau kaip 125 tūkst. pacientų tyrimų metaanalizė parodė, kad vaisto vartojimo nutraukimo dažnis dėl miopatijos (vienas iš dažniausių statinų nepageidaujamų poveikių reikšmingai nesiskyrė tarp statiną ir placebą vartojusių pacientų.

Statinų saugumas ir hepatotoksiškumas

Plačiau skaitykite žurnale FARMACIJA IR LAIKAS, 2020 m. nr. 3-4

emedicina.lt archyvo nuotrauka