Europos Komisija suteikė penktos saugios ir veiksmingos COVID-19 vakcinos rinkodaros leidimą

Europos Komisija suteikė „Novavax“ sukurtos COVID-19 vakcinos „Nuvaxovid“ sąlyginį rinkodaros leidimą. Tai penkta COVID-19 vakcina, kuriai Europos Sąjungoje suteiktas toks leidimas.

Leidimas suteiktas gavus palankią mokslinę rekomendaciją, pagrįstą Europos vaistų agentūros (EMA) pateiktu išsamiu vakcinos saugumo, veiksmingumo ir kokybės įvertinimu, taip pat gavus valstybių narių pritarimą.

Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen sakė: „Tuo metu, kai sparčiai plinta omikron atmaina ir turime intensyvinti skiepijimą ir stiprinamosios dozės skyrimą, ypač džiaugiuosi šiandien suteiktu leidimu naudoti „Novavax“ vakciną. Tai penktoji saugi ir veiksminga mūsų vakcinų krepšelio vakcina, kuria Europos piliečiams suteikiama laukiama papildoma apsauga nuo pandemijos. Tikiuosi, kad visiems, kurie dar nepasiskiepijo ar negavo stiprinamosios dozės, šis leidimas bus paskatinimas dabar tą padaryti.“

Už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stella Kyriakides pridūrė: „Šiandien saugių ir veiksmingų vakcinų krepšelį papildėme penktąja vakcina. Tai pirmoji mūsų baltyminė vakcina, pasižyminti daug žadančiais rezultatais kovoje su COVID-19. Skiepijimas ir stiprinamosios dozės skyrimas siekiant užtikrinti didesnę apsaugą nuo COVID-19 šiandien yra kaip niekad svarbu, jei norime sustabdyti infekcijų bangą ir kovoti su naujų atmainų atsiradimu ir plitimu. Šiandien siūlome dar vieną saugią ir veiksmingą vakciną savo piliečiams ir kartu vėl raginame skiepytis, skiepytis ir skiepytis!“

Remdamasi palankia EMA nuomone, Europos Komisija, prieš suteikdama sąlyginį rinkodaros leidimą, patikrino visus elementus, kuriais jis grindžiamas, ir pasikonsultavo su ES valstybėmis narėmis.

2021 m. rugpjūčio 4 d. Europos Komisija pasirašė sutartį su „Novavax“. Turėdama sąlyginį rinkodaros leidimą, „Novavax“ nuo 2022 m. pirmo ketvirčio galės Europos Sąjungai pateikti iki 100 mln. dozių savo COVID-19 vakcinos. Pagal sutartį ES valstybės narės galės įsigyti papildomų 100 mln. dozių 2022 ir 2023 metais. Tikimasi, kad pirmosios dozės bus pristatytos pirmaisiais 2022 m. mėnesiais, o šiam pirmajam ketvirčiui ES valstybės narės užsakė apie 27 mln. dozių. Jos papildys iš viso 2,4 mlrd. „BioNTech/Pfizer“ vakcinos dozių, 460 mln. „Moderna“ vakcinos dozių, 400 mln. „AstraZeneca“ vakcinos dozių, taip pat 400 mln. „Janssen“ vakcinos dozių.

Daugiau informacijos:

Visas pranešimas spaudai

Ryšių su žiniasklaida grupė

emedicina.lt archyvo nuotrauka