Naujos paslaugos ginekologijos krypties vėžio prevencijos programoje

Sausio pabaigoje minint Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitę, ligonių kasų specialistai primena moterims, kokia svarbi yra šios ligos prevencija. Verta žinoti, kad nuo 2022-ųjų sausio ši prevencijos programa pasipildė naujomis iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) apmokamomis paslaugomis: žmogaus papilomos viruso (ŽPV) ir gimdos kaklelio citologinio tepinėlio skystoje terpėje tyrimais. Naujoms paslaugoms iš PSDF prireiks apie 3 mln. eurų.

Naujovė gimdos kaklelio vėžio prevencijoje ta, kad daliai moterų – nuo 35 iki 59 metų (imtinai), kas 5 metus bus atliekamas ŽPV tyrimas. Jei ŽPV rezultatas bus teigiamas – bus atliekamas gimdos kaklelio citologinio tepinėlio skystoje terpėje tyrimas.

Specialistai teigia, kad ŽPV infekcija – didžiausias rizikos veiksnys susirgti gimdos kaklelio vėžiu. Sužinoti, ar moteris yra šio viruso turėtoja, galima atlikus onkocitologinį tyrimą skystoje terpėje. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šiuo metodu atliekant tyrimą, gali būti nustatoma daugiau priešvėžinių gimdos kaklelio būklių.

Kitai daliai moterų – nuo 25 iki 34 m. (imtinai) – kaip ir anksčiau, bus kas tris metus atliekamas citologinio tepinėlio tyrimas ikivėžiniams pakitimams nustatyti.

Gavus rezultatus ir nustačius pakitimų, toliau gali būti atliekama kolposkopija, o jos metu biopsija, leidžianti objektyviai patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę.

Tad, kaip ir iki šiol, pagal gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą kreiptis į šeimos gydytoją bei pasitikrinti ir toliau galės visos moterys nuo 25 iki 59 metų amžiaus (imtinai). Amžiaus ribos nustatomos dėl to, kad būtent tokio amžiaus moterims tenka didžiausia rizika susirgti.

Pasak specialistų, gimdos kaklelio vėžys pasaulyje vis dar išlieka viena iš dažniausių moterų mirties priežasčių. Todėl reguliari profilaktinė patikra yra būtina, norint anksti nustatyti ikivėžinius pakitimus ir apsaugoti moteris nuo išplitusio gimdos kaklelio vėžio. Juolab, kad ankstyvos stadijos gimdos kaklelio vėžys dažniausiai nesukelia jokių simptomų.

Kaip ir daugelyje išsivysčiusių šalių, taip ir Lietuvoje moterys reguliariai profilaktiškai tikrinamos dėl šios ligos, todėl galima gydyti ankstyvus gimdos kaklelio ląstelių pakitimus, nelaukiant, kol jie progresuos į vėžinius. Jei kelias ligai užkertamas laiku, ne tik išvengiama didesnių gydymo išlaidų, bet ir išsaugoma moters sveikata ir darbingumas.

Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa vykdoma nuo 2004-ųjų. Šios programos vykdymui lėšos skiriamos iš PSDF. Suprantant prevencijos svarbą, lėšų kasmet buvo skiriama vis daugiau. 2021 m. iš PSDF biudžeto skirta 2,7 mln. eurų, t. y. 8 proc. daugiau nei 2020 m. (skirta 2,5 mln. eurų) ir net 29 proc. daugiau nei 2019 m. (skirta 2,1 mln. eurų).

Šiuo metu Lietuvoje nemokamai pasitikrinti galima pagal 4 vėžio prevencijos programas – prostatos, storosios žarnos vėžio, gimdos kaklelio ir krūties. Daugiau informacijos apie nemokamas vėžio prevencijos programas galima rasti čia.

Šios prevencinės programos yra skirtos nustatyto amžiaus žmonėms. Tačiau jeigu jaučiatės blogai, bet nepatenkate į nustatyto amžiaus grupę, kreipkitės į šeimos gydytoją. Jis atliks būtinus tyrimus ir, jei reikia, išduos siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.

VLK informacija

emedicina.lt archyvo nuotrauka