Ūminio kosulio gydymas augaliniais vaistiniais preparatais

Norvilė Jotautaitė,

LSMUL KK Vaikų ligų klinika

Ūminis kosulys yra vienas dažniausių ūminio bronchito ir peršalimo simptomų. Nors dažniausiai šios ligos praeina savaime be jokių pasekmių, ūminis kosulys smarkiai paveikia pacientų gyvenimo kokybę ir dažnai yra susijęs su asmens produktyvumo praradimu. Dažniausiai ūminį kosulį sukelia virusai, todėl gydymas antibiotikais nėra tinkamas – ne tik skatina nepageidaujamų reakcijų atsiradimą, bet ir didina bakterijų atsparumą antibiotikams. Siekiant sumažinti kosulio sukeliamą diskomfortą, pacientams skiriamas simptominis gydymas. Ūminiam kosuliui gydyti plačiai naudojami nereceptiniai vaistiniai preparatai, ypač pagaminti iš vaistažolių. Vieni tokių –Bronchipret – gebenių lapų ir čiobrelių žolės ekstraktų bei raktažolių šaknų ir čiobrelių žolės ekstraktų deriniai. Šie preparatai ne tik padeda suretinti ūminio bronchito sukelto drėgno kosulio priepuolius, bet ir gerina atsikosėjimą. 

Čiobrelio nauda

Čiobrelis – vaistinis augalas, pasižymintis ne tik medicininėmis, bet ir kulinarinėmis savybėmis. Jis kilęs iš Pietų Europos bei Viduržemio jūros regionų. Labiausiai paplitusi ir viena iš trijų Lietuvoje augančių čiobrelių rūšių yra vaistinis čiobrelis – Thymus vulgaris. Viduramžiais Europoje čiobrelių žolės buvo dedama po pagalve, kad pagerintų miegą ir apsaugotų nuo košmarų. Senovės egiptiečiai naudojo čiobrelius kūnų balzamavimui, o graikai – vonioms ir smilkalams, nes tikėjo, kad čiobrelis suteikia drąsos. 

Čiobrelis pasižymi daugeliu sveikatą gerinančių savybių ir turi daug augalinės kilmės biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurie yra būtini gerai savijautai. Čiobrelių žiedai, lapai ir eterinis aliejus gali būti naudojami gydant ne tik gerklės skausmus, bronchitą, kosulį, bet ir pilvo skausmus, viduriavimą, pilvo pūtimą ar net artritą. 

Čiobrelis yra vienas stipriausių natūralių antimikrobinių augalų, dėl to yra efektyvi priemonė siekiant įveikti gerklės ir kvėpavimo takų problemas. Čiobreliuose esantys flavonoidai lengvina kvėpavimo takų spazmus, skatina bronchų gleivinės veiklą. O terpenoidai valo, aktyvina kvėpavimo sistemą, todėl čiobrelių arbata bei vaistiniai preparatai veiksmingi gydant tiek ūminį, tiek lėtinį bronchitą, įvairias plaučių ligas, viršutinių kvėpavimo takų uždegimą ir peršalimą. 

Gebenės nauda

Plačiau skaitykite žurnale FARMACIJA IR LAIKAS, 2022 m. nr. 1