Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios įstaigos įsikurs viename pastate

Net kelios Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios įstaigos įsikurs viename pastate –  Studentų g. 45, Vilniuje. Įstaigos atsisakė perteklinio, energetiškai neefektyvaus ir nugyvento nekilnojamojo turto ir persikėlė į joms pritaikytas, šiuolaikiškas patalpas, kurias sutvarkė valstybės įmonė Turto bankas.

Studentų g. 45, Vilniuje esančiame pastate įsikurs Higienos institutas bei prie jo nuo šios vasaros prijungti Valstybinis psichikos sveikatos, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos ir Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centras; Lietuvos bioetikos komitetas, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba ir jos laboratorija, o taip pat Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) archyvas.

„Ne paslaptis, kad viešojo sektoriaus darbuotojams trūksta motyvacinių priemonių, tad naujos ir šiuolaikinės darbo vietos padidins tiek institucijų kaip darbdavių patrauklumą, tiek prisidės prie geresnės darbuotojų savijautos ir didesnio produktyvumo. Kelių Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų įsikūrimas po vienu stogu yra gera žinia ir lankytojams, kurie vienu apsilankymu galės išspręsti iškilusius klausimus. Dėkinga Turto banko komandai, kuri pažiūrėjo kūrybiškai ir per itin trumpą laiką pritaikė patalpas veiklai bei prikėlė jas naujam gyvenimui“, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Turto bankas pastatą, esantį Studentų g. 45 iš Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos perėmė 2020 m. pavasarį. Tuo metu pastate buvo pradėti remontai – norėta valgyklos patalpas pertvarkyti į biblioteką ir archyvą. Pastate dominavo didelės atviros erdvės. Gavus Sveikatos apsaugos ministerijos pašymą aprūpinti patalpomis jai pavaldžias įstaigas, Studentų g. esančios patalpos vos per 7 mėnesius buvo perplanuotos ir transformuotos į šiuolaikiškas administracines. Prie norinčiųjų įsikurti šiame pastate prisijungė ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos archyvas.

„Įstaigos atsisakė energetiškai neefektyvių, nugyventų bei perteklinių patalpų ir šiuo metu užima maždaug 800 kv. m mažiau ploto, nei jos turėjo anksčiau. Dalis atsilaisvinusių patalpų bus pritaikyta kitų įstaigų veiklai, o dalis – jau šiuo metu sėkmingai parduodamos arba ruošiamos pardavimui aukcionuose. Gautos lėšos bus skirtos valstybės turto atnaujinimui. Negana to, tarp Studentų gatvės pastato naujakurių yra ir tokių įstaigų, kurios patalpas iki šiol nuomojosi rinkoje, taigi dabar jų nuomos išlaidos taip pat ženkliai sumažės“, – aiškina Mindaugas Sinkevičus, Turto banko generalinis direktorius.

Atnaujintame pastate sukurtos ne tik patogios ir šiuolaikiškos darbo vietos, bet ir modernizuota rekuperacinė vėdinimo sistema, įrengta nauja kondicionavimo sistema, moderni patekimo į pastatą kontrolės sistema. Siekiant apsaugoti pastatą nuo galimų elektros energijos tiekimo sutrikimų įrengtas elektros dyzelinis generatorius. Pastatas pritaikytas žmonių su negalia judėjimui, patalpose įrengti dviračių laikymo stovai ir elektrinių paspirtukų įkrovimo stotelės, prie pastato – nauja automobilių stovėjimo aikštelė. Pastate įrengta moderni ir aukštus reikalavimus atitinkanti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos laboratorija. Remontuojamas plotas sudarė 5,4 tūkst. kv. m, kai visas pastato plotas yra 6,76 tūkst. kv. m. Bendra investicijų suma siekia 1,785 mln. eurų su PVM arba 327 eurai kv. m.

Pardavus atsilaisvinusį turtą planuojama gauti daugiau nei 6 mln. eurų įplaukų, kurios bus nukreiptos kitiems valstybės turto atnaujinimo projektams. Dalis atsilaisvinusių patalpų bus pritaikytos kitų valstybės įstaigų veiklai, likusios jau šiuo metu sėkmingai parduodamos arba ruošiamos pardavimui aukcionuose. Štai Higienos institutui persikėlus iš patalpų Didžiojoje gatvėje, Vilniuje, šis pastatas buvo sėkmingai parduotas aukcione, o už jį gauta net 4,6 mln. eurų. Taip pat planuojama parduoti buvusias Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centro patalpas Rugių g. 1, Vilniuje, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos patalpas Antakalnio g. 10, Vilniuje, Lietuvos bioetikos komiteto patalpas Algirdo g. 31. Bendro šių patalpų pardavimo įplaukos gali siekti dar 2 mln. eurų. Gautos lėšos bus nukreiptos kitiems valstybės turto atnaujinimo projektams.

Turto banko inf.