4-oji Europos perinatalinės sveikatos ataskaita „Pagrindiniai nėščiųjų ir kūdikių sveikatos ir sveikatos priežiūros rodikliai 2015–2019 m.“

Kūdikių ir jų motinų sveikata – vienas iš svarbiausių visų gyventojų sveikatos ir gerovės rodiklių. Nors negyvagimių ir kūdikių mirtingumas pastaraisiais dešimtmečiai gerokai mažėjo, vis dar išlieka daug iššūkių užtikrinant sveiką žmogaus gyvenimo pradžią.

Šiemet išleista ketvirtoji Euro-Peristat projekto Europos perinatalinės sveikatos ataskaita „Pagrindiniai nėščiųjų ir kūdikių sveikatos ir sveikatos priežiūros rodikliai 2015–2019 m.“ (angl. European Perinatal Health Report „Cor indicators of the health and care of pregnant women and babies in Europe in 2015”). Ankstesnės ataskaitos buvo 2008, 2013 ir 2018 m.

Ši ataskaita parengta bendradarbiaujant Europos Sąjungos šalių bei Islandijos, Norvegijos, Šveicarijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkams ir oficialiosios statistikos teikėjams pagal Europos Horizon 2020 gyventojų sveikatos informacijos tyrimų infrastruktūros (PHIRI) projektą. Rengiant leidinį dalyvavo ir Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Gimimų medicininių įrašų informacinės sistemos specialistai.

Euro-Peristat projektas koordinuojamas Europos sveikatos programos finansuojamo projekto „Bendrieji veiksmai sveikatos informacijai“ (angl. Information for Action, InfAct) lėšomis. Projektą koordinuoja „Visuomenės pagalba Paryžiaus ligoninėms“ (AP-HP) ir Nacionalinis sveikatos ir mokslinių medicinos tyrimų institutas (INSERM, Prancūzija).

Pagrindinės ketvirtosios Europos perinatalinės sveikatos ataskaitos išvados

 – Negyvagimių ir neonatalinis mirtingumas mažėjo daugumoje Europos šalių, bet rodiklių reikšmės ir mažėjimo tempai labai skirtingi.
 – Neišnešiotų ir mažo svorio naujagimių rodikliai Europos šalyse mažėjo. Lietuva viena iš šalių, turinčių mažiausią neišnešiotų naujagimių rodiklį (mažiau nei 5,5 proc.).
 – Gimdymų, atliekant cezario pjūvio operaciją, rodikliai Europos šalyse taip pat labai skirtingi: nuo 16,4 proc. iki 53,1 proc. visų gimdymų. Lietuvoje šis rodiklis mažėjo.
 – Gyventojų perinatalinio mirtingumo ir sergamumo rizikos veiksniai laikui bėgant keitėsi: daugelyje šalių moterų gimdymo amžius toliau didėjo. Lietuvoje 35 metų amžiaus ir vyresnių gimdyvių rodiklis pakilo iki 18,5 proc.

Ataskaitą galima atsisiųsti nemokamai iš Euro-Peristat tinklo interneto svetainės http://www.europeristat.com.