Atleido Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovą

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys iš užimamų pareigų atleido Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktorių Daną Bakšą. Įsakymas dėl atleidimo įsigaliojo nuo lapkričio 23 d. – trečiadienis buvo paskutinė D. Bakšos darbo diena.

Laikinai įstaigai pavedama vadovauti NVSPL Planavimo ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėjai Elenai Lubienei.

Ministras sprendimą priėmė, paskelbus lapkričio 22 d. Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo pripažįstama, kad D. Bakša atleistas teisėtai ir laikantis įstatymų reikalavimų. Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad atleidimas yra proporcinga priemonė dėl ministerijos nustatytų šiurkščių tęstinių darbo pareigų pažeidimų. 

Teismo sprendimu taip pat ministerijos naudai priteistos ir bylinėjimosi išlaidos. Be to, D. Bakša turės grąžinti ir pirmosios instancijos teismo sprendimu priteistą darbo užmokestį.

NVSPL vadovas ministro sprendimu buvo atleistas 2021 m. spalio mėnesį dėl šiurkščių darbo pareigų pažeidimų po komisijos tyrimo. Šis ministro sprendimas buvo apskųstas ir D. Bakša Vilniaus apylinkės teismo sprendimu šių metų birželio mėnesį buvo grąžintas į užimamas pareigas. Sveikatos apsaugos ministerija, nesutikusi su teismo argumentais, apeliacine tvarka sprendimą skundė.

Apeliacinio teismo sprendime konstatuojama, kad byloje surinkti įrodymai parodo paties vadovo atsainų požiūrį į vykdytą darbo pareigų pažeidimą, sąmoningą privalomų reikalavimų dėl darbuotojų kasmetinio vertinimo, kintamosios darbo užmokesčio dalies paskyrimo, papildomų funkcijų ir užduočių pavedimo raštu ir skaidraus apmokėjimo už jas užtikrinimo, nevykdymą. Taip pat kad ieškovo elgesys (neveikimas), kai neįmanoma patikrinti viešųjų finansų panaudojimo pagrįstumo, efektyvumo ir tikslingumo, yra savaime itin šiurkštus vadovo darbo pareigų pažeidimas, sudarantis savarankišką pagrindą tokį asmenį atleisti iš darbo. Teismas pasisakė, kad sąmoningas tęstinis vadovo pareigų netinkamas vykdymas, suponuojantis darbdavės pasitikėjimo ieškovu praradimą, pripažinimas šiurkščiu darbo pareigų pažeidimu, dėl kurio nutraukta darbo sutartis, vertintinas kaip proporcinga darbdavės pasirinkta priemonė, ginant savo interesus.

SAM Spaudos tarnyba