Omega-3 papildai: ar tikrai pacientai racionaliai išleidžia pinigus?

2018-11-08

Didžiausias ir ilgiausios trukmės atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamas tyrimas ASCEND parodė, kad omega-3 riebalų rūgštys (ORR), randamos, pavyzdžiui, žuvų taukuose, vartojamos kaip maisto papildai, neturėjo įtakos sunkesnių kardiovaskulinių įvykių ir vėžio dažnumui ar mirtingumo rodikliams.

Šio ASCEND tyrimo rezultatai buvo pristatyti 2018 m. EKD kongrese ir tuo pat metu paskelbti New England Journal of Medicine leidinyje.

 

Viena šio tyrimo vadovų, dirbanti Oksfordo universiteto klinikinių tyrimų centre, dr. Louise Bowman kongrese teigė: „Remdamiesi ASCEND tyrimo rezultatais, galime tvirtinti, kad nėra jokio pagrindo tikėti, jog rekomenduojama 1 g ORR dozė galėtų būti naudinga širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) prevencijai, taigi dabartines rekomendacijas turėtume persvarstyti“.

L. Bowman sakė, kad pasaulyje plačiai vartojami ORR papildai pretenduoja į nepelnytą šlovę, esą ORR naudingos širdžiai, smegenims, regėjimui, odai, padeda reguliuoti kūno svorį, gydo uždegimą, naudingi nėščiosioms, suriebėjusioms kepenims, padeda esant alergijai, depresijai, nuo kaulų pažeidimų, pažintinių ir vaiko elgesio sutrikimų. 2015 metais ORR papildų pasaulinė apyvarta siekė 31 mlrd. JAV dolerių.

Pranešėjos teigimu, ankstesni tyrimai piršo mintį: kuo daugiau valgome žuvies, tuo mažesnė ŠKL rizika. Todėl ORR papildų pradėta rekomenduoti antrinei ŠKL prevencijai. Tokios rekomendacijos rėmėsi praėjusio amžiaus 9 ir 10 dešimtmečiais atliktais tyrimais. Vėliau imta tvirtinti, kad žuvies produktai gali būti naudingi ir pirminei ŠKL profilaktikai. Tačiau naujausios atsitiktinių imčių tyrimų metaanalizės neįrodė, kad ORR galėtų būti veiksmingos pirminei ar antrinei prevencijai.

ASCEND tyrime dalyvavo specifinė pacientų grupė – 15 480 sergančiųjų cukriniu diabetu (amžius 40 m. arba daugiau). Šie asmenys priskiriami didelės ŠKL rizikos grupei. Buvo įvertintos pirminės prevencijos galimybės sergančiųjų cukriniu diabetu populiacijoje.

Tyrimo dalyviai neturėjo ŠKL anamnezės. Atsitiktinės atrankos principu jie buvo suskirstyti į dvi grupės: 1) pirmosios grupės asmenys vartojo po 1 g/d. ORR; 2) antrosios grupės – placebą. Tyrimas truko vidutiniškai 7,4 m., ORR vartojamumo rodiklis siekė 77 proc.

Tyrimas parodė, kad abiejose tiriamųjų grupėse (ORR vs placebas) pirminės ŠKL prevencijos efektyvumas statistiškai nesiskyrė pagal šių kliniškai svarbių kardiovaskulinių įvykių dažnumą: miokardo infarkto, nehemoraginio insulto, praeinančiojo smegenų išemijos priepuolio (PSIP), staigiosios mirties.

Abi tiriamųjų grupės statistiškai nesiskyrė ir mirštamumo rodikliais, nors, L. Bowman teigimu, žuvų taukus vartojusių žmonių grupėje mirčių nuo ŠKL sumažėjo 2,5 proc., o placebo grupėje mirčių rodiklis buvo teigiamas (3,1 proc.), SR 0,82 (0,68–0,98).

L. Bowman teigimu, vertinti šiuos mirtingumo rezultatus reikėtų apdairiai, nes jie gauti daugybės palyginimų išdavoje, be to, nenustatyta jokio poveikio nemirtinų įvykių dažnumui.

Vienas EKD karštosios sesijos diskusijų dalyvių, Bostono (JAV) Brighamo ir Moterų ligoninės gydytojas dr. Christopher Cannon pabrėžė, kad ankstesnės metaanalizės taip pat rodė, jog vartojant žuvų taukų mažėja mirčių nuo ŠKL. Jo teigimu, į kai kuriuos svarbius klausimus turėtų atsakyti dabar vykstantis kitas didelės apimties tyrimas, kurio dalyviai vartoja po 1,0 g žuvų taukų. Šio tyrimo rezultatus planuojam paskelbti vėliau šiais metais.

Vienas svarbiausių klausimų žuvų taukų tema – dozės parinkimas. Įprasta manyti, kad didesnės žuvų taukų dozės veikia geriau. L. Bowman sako: „Mes pasirinkome 1,0 g dozę remdamiesi ankstesniais vilties teikiančiais tyrimais. Išlieka atviras klausimas, ar 2–4 g/d. ORR dozės būtų veiksmingesnės nei 1,0 g, ar didesnės ORR dozės labiau sumažintų serumo trigliceridų kiekį? Net jei atsakymas būtų teigiamas, nereikia pamiršti dar vienos aplinkybės: ar tokias dideles ORR dozes pacientai gerai toleruotų?”

Dr. Ch. Cannon sako, kad šiais metais turėtų būti paskelbti dar dviejų didelių ORR tyrimų rezultatai. REDUCE-IT ir STRENGTH analizuojamas ORR poveikis plazmos trigliceridų kiekiui. Anot dr. Ch. Cannon, bus įdomu pažiūrėti, kokie pasirodys šių tyrimų rezultatai, ar jie labai skirsis?

L. Bowman sako, kad klinikiniuose tyrimuose pacientai vartojo receptinį, didelio aktyvumo išgrynintą ORR preparatą, vieną tų, kuriuos antrinei ŠKL prevencijai rekomenduoja gairės. Pranešėjos teigimu, nereceptinė ORR versija turi mažesnį ORR kiekį, todėl tikėtina, kad ji būtų dar mažiau veiksminga nei receptinė, vartota šiame klinikiniame tyrime.

 

Ar verta valgyti žuvį

L. Bowman sako, kad požiūris, jog reguliarus žuvies valgymas palankiai veikia žmogaus sveikatą, kilo iš observacinių mitybos tyrimų, kuriuose, deja, nemažai netikslumų. Viena žuvų taukų kapsulė nėra tas pats, kas 300 g žuvies (apie 10 uncijų). Iš tiesų netgi sunku pasakyti, kiek ORR gauname valgydami žuvies produktus, bet į šią aplinkybę neatsižvelgiama observaciniuose mitybos tyrimuose.

Plačiau apie tai skaitykite „Lietuvos gydytojo žurnalas“ 2018 m. Nr. 7

 

© 2006 Visos teisės saugomos.