Sveikos mitybos pagrindai: rekomenduojami 7 maisto produktai, tarp jų pieno ir mėsos

2018-11-08

Naujausias tyrimas PURE rodo, kad kokybišką mitybą turėtų sudaryti 7 esminiai maisto produktai: vaisiai, daržovės, riešutai, ankštiniai, žuvis, pieno produktai ir neperdirbta raudona mėsa. Tokių maisto produktų vartojimas susijęs su mažesniais mirtingumo ir sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis rodikliais. Šias išvadas mokslininkai padarė remdamiesi trijų nepriklausomų šaltinių duomenimis.

 

PURE pateikiama sveikos mitybos skalė specialistų vertinama prieštaringai, ypač todėl, kad į ją įtraukti pieno ir mėsos produktai, o to nėra daugumoje kitų šiuolaikinių dietinių rekomendacijų. Vienas PURE tyrėjų Ontario (Kanada) Hamiltono McMaster universiteto Visuomenės sveikatos tyrimų instituto profesorius Andrew Mente sako, kad žmogaus mityba negali apsiriboti vaisiais ir daržovėmis, žmogui reikalingi pieno produktai ir mėsa, nes juose yra tokių mūsų organizmui reikalingų medžiagų, kokių nėra vaisiuose ir daržovėse. Anot jo, žmogaus mitybą reikia vertinti kaip visumą.

„Neperdirbta mėsa ir pieno produktai tarsi neranda vietos šiuolaikinėse Vakarų šalių sveikos mitybos rekomendacijose, tačiau mes ir nesiūlome gausiai valgyti šių produktų: mūsų tyrimas parodė, kad trys porcijos (standartinis per kartą pateikiamas maisto kiekis) pieno produktų ir 1,5 porcijos neperdirbtos raudonos mėsos per dieną yra naudingos sveikatai, – sako prof. A. Mente. – Dauguma šiuolaikinių mitybos rekomendacijų sudarytos remiantis pasiturinčiose šalyse, kur įprasta „persivalgyti“, atliktais tyrimais. PURE išvados pagrįstos globalaus tyrimo duomenimis. Tenka pripažinti, kad didžiojoje pasaulio dalyje gyventojai valgo nepakankamai, todėl pieno produktų ir neperdirbtos mėsos vartojimo padidinimas iki mūsų rekomenduojamų kiekių būtų naudingas sveikatai globaliu mastu. Norėtume, kad institucijos, rengiančios mitybos rekomendacijas, atsižvelgtų į mūsų siūlymus“.

PURE tyrimo rezultatai buvo pristatyti 2018 m. Europos kardiologų draugijos konferencijoje Miunchene. Mitybos mokslų profesorė iš Tufts universiteto Alice Lichtenstein, komentuodama PURE rezultatus, sakė: „Šio tyrimo išvados – tai tik pradžia. Akivaizdu, kad daugelio svarbių su mityba susijusių dalykų dar nežinome, tiesiog trūksta informacijos. Pavyzdžiui, PURE išvadose nėra atskiriama liesa mėsa nuo riebios, riebi dieta nuo sumažinto riebumo dietos, rafinuoti angliavandeniai nuo nerafinuotų. Be to, tirta populiacija labai skiriasi, pavyzdžiui, nuo JAV populiacijos, todėl nėra aišku, ar PURE rekomendacijos yra tinkamos ir priimtinos JAV gyventojams.“

A. Mente teigimu, dauguma PURE tyrimo dalyvių gyveno mažų arba vidutinių pajamų šalyse, 20 tūkst. iš 138 tūkst. – Kanadoje, Švedijoje ir Lenkijoje. Taigi, anot jo, PURE išvados tinka ir didelių pajamų šalims.

 

Daugiau riebalų – mažiau mirčių?

Svarbiausi PURE rezultatai, kuriuose atsispindi koreliacijos tarp mitybos ir mirtingumo bei kitų sveikatos rodiklių 138 tūkst. populiacijoje, pirmą sykį buvo pristatyti 2017 m. Europos kardiologų draugijos konferencijoje. Kai kurios išvados, sakytume, supurtė kardiologų bendruomenę. Pavyzdžiui, PURE duomenimis, gausus riebalų, įskaitant sočiąsias riebalų rūgštis, vartojimas susijęs su mažesne mirties rizika.

Plačiau apie tai skaitykite „Lietuvos gydytojo žurnalas“ 2018 m. Nr. 7

 

 

© 2006 Visos teisės saugomos.