Privatus sveikatos draudimas – netolimos ateities perspektyva

Praėjusį penktadienį Juodkrantėje vyko mokslinė-praktinė konferencija "Sveikatos ekonomikos tendencijos Lietuvoje". Joje pranešimą skaitė ir Etinių farmacijos kompanijų asociacijos direktorius Gintautas Barcys – vienas iš darbo grupės, rengiančios privataus sveikatos draudimo koncepciją, narių. Jis atsako į "Savaitės interviu" klausimus.

Kokias pagrindines mintis išsakėte savo pranešime?



Visas mano pranešimas buvo skirtas sveikatos draudimo plėtrai, jos galimybėms Lietuvoje… Pradedant apie tai kalbėti, iškart kyla klausimas – ar jau yra privataus sveikatos draudimo poreikis?.. Mano nuomone – taip, tokia būtinybė jau pribrendo, nes savo sveikatos apsaugai žmonės išleidžia vis daugiau privačių lėšų. Šios lėšos kasmet ženkliai didėja. Pavyzdžiui, nuo 1999 metų gyventojų asmeninės išlaidos sveikatos priežiūros paslaugoms išaugo 89 procentais ir dabar jos siekia apie milijardą 400 milijonų litų. Todėl visiškai natūraliai atsiranda privataus sveikatos draudimo poreikis, nes privalomasis sveikatos draudimas gyventojų poreikius užtikrina vis mažiau. Be abejo, būtina didinti ir privalomojo sveikatos draudimo finansavimą, tačiau reikia sudaryti galimybę žmonėms apsidrausti papildomu sveikatos draudimu. Tam reikalinga ir teisinių aktų kaita, ir mokestinės lengvatos, ir skatinamieji veiksniai, na, ir svarbiausia – draudimo objektas, nes tos paslaugos arba jų dalis (kainos atžvilgiu), kurias, kaip dabar deklaruojama, apmoka privalomasis draudimas, turėtų būti išskirtos ir nurodyta, jog būtent jas galima drausti papildomu (privačiu) draudimu. Kitaip nieko nebus..



Ar nemanote, jog privatus sveikatos draudimas kai kuriems Lietuvos gyventojams gali būti nepasiekiamas?


Taip, be abejo, negalima pamiršti, jog yra socialiai neapsaugotas pats vargingiausias gyventojų sluoksnis… Yra žmonių, kurie neturi lėšų jau dabar sumokėti už kai kurias teikiamas papildomas medicinines paslaugas, todėl visiškai tikėtina, jog jie neįstengs apsidrausti ir privačiu sveikatos draudimu. Matyt be valstybės įsikišimo šios problemos išspręsti nepavyks. Įvertinant tai, kad finansiniai privalomojo sveikatos draudimo resursai per valstybinius fondus vis didėja, tuos pinigų srautus reikėtų nukreipti būtent patiems vargingiausiems gyventojų sluoksniams, t. y. valstybė vargingiausiai gyvennačius piliečius turėtų apdrausti savo lėšomis. Taigi, visus klausimus būtina spręsti taip, kad nepablogėtų socialiai pažeidžiamų gyventojų situacija. Kartu tas papildomas pinigų srautas skatintų ir kitų žmonių privatų draudimą.

 


Kaip manote, kiek laiko galėtų užtrukti šios koncepcijos sukūrimas ir įgyvendinimas? Manau, kad sveikatos draudimo reformos pasiruošimui pakaktų maždaug pusmečio, o dar vienerius metus tektų aiškinti gyventojams visas privataus sveikatos draudimo subtilybes, jo veikimo principus ir t. t. Juk tokie dalykai per dieną neįdiegiami… Tai būtų kažkiek panašu į socialinio draudimo (pensijų) reformą… Privataus sveikatos draudimo koncepcijos, jos plėtros plano kūrimas vyksta gana sparčiai. Tuo užsiima Sveikatos apsaugos ministerijoje sukurta darbo grupė, kurios sudėtyje – SAM, Valstybinės ligonių kasos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, SODROS, universitetų, visuomeninių organizacijų ir draudimo bendrovių atstovai…



Kalbino Ramutė Pečeliūnienė