Papildomos darbo valandos žmogiškųjų išteklių sveikatos sektoriuje problemas išspręs tik laikinai

Nacionalinės sveikatos tarybos (NST) inicijuotame posėdyje pažymėta, kad dėl prieš keliolika metų sumažinto studentų priėmimo į medicinos aukštojo mokslo studijas, daugelyje šalies gydymo įstaigų ėmė trūkti gydytojų, kitų sveikatos priežiūros specialistų. Didėjanti gydytojų bei slaugytojų emigracija į užsienio šalis taip pat neigiamai veikia žmogiškųjų resursų padėtį sveikatos priežiūros sistemoje.


Pasak NST, šalies gydytojams keliantis dirbti į didžiuosius miestus, periferinėse gydymo įstaigose klostosi nepalanki padėtis. Šalyje yra sveikatos priežiūros įstaigų, ypač kaimo vietovėse, kur sunku užtikrinti nenutrūkstamos ir visavertės medicinos pagalbos teikimą. Posėdžio dalyviai išreiškė vieningą nuomonę, kad pagrindinė visų sveikatos priežiūros ir farmacijos žmogiškųjų išteklių problemų priežastis – nepakankamas medicinos studijų bei viso sveikatos priežiūros sektoriaus finansavimas. Pabrėžta, kad nepagrįstai maži medikų atlyginimai, neatitinkantys veiklos atsakingumo, sudėtingumo ir išsimokslinimo laipsnio skatina specialistų migracijos procesus.


Išanalizavusi įvairius pasiūlymus, kaip spręsti žmogiškųjų išteklių sveikatos priežiūros sistemoje problemas, ir atsižvelgdama į susidariusios situacijos aktualumą bei susiklosčiusią medikų darbo praktiką, NST pritaria Lietuvos pramoninkų konfederacijos išreikštam pasiūlymui dėl ilgesnės papildomo darbo trukmės legalizavimo šalyje. „Mūsų nuomone, įteisintas didesnis leidžiamų papildomai dirbti valandų skaičius savaitėje, nedidinant darbo savaitės trukmės ir atitinkamai apmokant už papildomą sutartinį darbą, būtų laikina priemonė šalies sveikatos priežiūros ir farmacijos išteklių problemoms spręsti“, – teigia NST pirmininkas Juozas Pundzius.


Daugiau informacijos:
Romualdas Žekas
Nacionalinės sveikatos tarybos sekretoriatas
Tel. (8 5) 239 68 39
[email protected]