VVKT delsia priimti sprendimus dėl prastus vaistus gaminusios bendrovės


Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) delsia priimti sprendimus dėl prastos kokybės vaistus gaminusios Kauno „Liuks“ bendrovės. Šių metų balandžio mėnesio pradžioje įmonę tikrinusi VVKT Farmacijos pramonės įmonių inspekcija „Liuks“ veikloje nustatė kritinių trūkumų.

Tuomečio VVKT viršininko Mindaugo Plieskio įsakymu buvo nurodyta bendrovės gaminamus prastos kokybės vaistinius preparatus, kurių sudėtyje buvo acetilsalicilo rūgšties, atšaukti iš rinkos. Specialistų teigimu, vaistus su defektu gaminusiai bendrovei grėsė prarasti licenciją. Nors VVKT iki šiol negavo informacijos, ar nustatyti gamybos trūkumai pašalinti, „Liuks“ ir toliau veikia.


Patikrinimus bendrovėje atlikę Farmacijos pramonės įmonių inspekcijos darbuotojai vengia komentuoti, kodėl, nepaisant grėsmingų išvadų, Kauno bendrovei netaikoma jokių apribojimų. Neoficialiomis žiniomis, „Liuks“ tikrinę ir nepalankias išvadas parašę inspektoriai patys užsitraukė savo vadovų rūstybę.


Neatmetama, jog kauniečiai turi stiprų užnugarį tiek Seime, tiek Vyriausybėje, todėl galėjo daryti įtaką licencijavimo komisijai. Tačiau šiai komisijai vadovavęs Farmacijos departamento direktorius Linas Mažeika tikino, kad jokio spaudimo jam nebuvo daroma, nors dėl kitų komisijos narių jis negalėjo garantuoti. Kol Sveikatos apsaugos ministerijos komisija trypčiojo, Seimas liepos mėnesį priėmė naują Farmacijos įstatymą ir licencijavimo funkciją perdavė VVKT.


Bendrovės „Liuks“ generalinis direktorius Zigmantas Dargevičius, kuris taip pat yra Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, nesutinka su nepalankiomis inspektorių išvadomis. Z. Dargevičius tvirtino, kad bendrovė turi visus reikalingus sertifikatus, o jos gaminami vaistai esą atitinka ES reikalavimus.