Silpnaregių vaikų regos korekcijos kabinetas

KMUK atidarytas pirmasis Lietuvoje silpnaregių vaikų regos korekcijos kabinetas. Jis įrengtas panaudojus tarptautinio LIONS klubo vykdomos programos "Sight Firs" lėšas. Ši programa, padedanti sumažinti aklumo skaičių, gyvuoja apie 10 metų.


Akių ligų klinikoje esančiame kabinete yra visa moderni įranga, reikalinga sėkmingam vaikų regos koregavimui. Čia yra didinamieji stiklai, apšvietimai, lęšiai, rankinė plyšinė lempa, kuria galima apžiūrėti neišnešioto kūdikio akeles, specialus televizorius, kurį naudodami vaikai galės skaityti knygas. Užvedus kompiuterio pelytę ant norimo skaityti teksto, jis matomas televizoriaus ekrane daug kartų padidintas, galima reguliuoti jo spalvas, ryškumą, kontrastą. Akių ligų klinikos gydytojai oftalmologai A.Gelžinis, dr. J.Bendorienė stažavosi Norvegijoje, Šveicarijoje, kur mokėsi, kaip dirbti tokiuose kabinetuose.


Atidarant kabinetą dalyvavęs PSO atstovas Serj Resnikoff teigė: „Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, dėl medicinos pažangos išgyvena daug daugiau neišnešiotų kūdikių nei anksčiau, todėl labai svarbu yra siekti, kad suteikiant reikiamą pagalbą jie augtų ir turėtų sveikas akis“.


Akių ligų klinikos administratorė dr. Ingrida Janulevičienė sako, kad PSO duomenimis, pasaulyje kas minutę apanka vienas vaikas. Ne visais atvejais gydytojai yra visagaliai, tačiau 80 proc. pasaulinio vaikų aklumo galima išvengti. Tai priklauso nuo gyvenamosios aplinkos, diagnostikos ir gydymo galimybių, gydytojų darbo priei-namumo bei kokybės ir mažųjų pacientų tėvelių sąmoningumo. Ypač svarbu, kad akių ligų gydytojas patikrintų naujagimių ir vaikų iki vienerių metų akeles, nes vėliau akių pokyčiai, regėjimo praradimas ar net aklumas, kurio galima buvo išvengti,yra nebegrįžtami.


Šiuo metu Lietuvoje yra 933 akli ir silpnaregiai vaikai.


Eglė Žemaitienė, KMUK atstovė spaudai