Gydytojų ir farmacinės pramonės atstovų bendradarbiavimas turi būti skaidrus

Praėjusį penktadienį sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo su Lietuvos gydytojų sąjunga, Etinių farmacijos kompanijų asociacija, Vaistų gamintojų asociacija ir VšĮ "Transparency International" Lietuvos skyriumi. "Savaitės interviu" pateikė keletą klausimų šio Susitarimo iniciatoriui – sveikatos apsaugos ministrui Rimvydui Turčinskui.


Kodėl Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė pasirašyti šį Susitarimą?

Šio susitarimo tikslas – organizuoti sociologinį tyrimą ,,Garbingesnis gydymas vaistais“, kuriuos siekiama ištirti gydytojų ir farmacijos pramonės atstovų bendradarbiavimo skaidrumą.


Siekiant, kad gydymas vaistais būtų garbingesnis, reikia aiškiai apibrėžti, kokiais kriterijais vadovaujantis išrašomi, įtraukiami į kompensuojamųjų vaistų sąrašą ar centralizuotai perkami vaistai. Labai svarbu, kad mūsų šalies aprūpinimui medikamentais skiriamos ir kasmet didinamos valstybės investicijos būtų panaudotos tinkamai, kad skirdami gydymą vaistais gydytojai žiūrėtų tik pacientų interesų. Turi būti užkirstas kelias bet kokiems galimiems interesų konfliktams ar korupcijai. Sociologinio tyrimo ,,Garbingesnis gydymas vaistais“ rezultatai bus aktualūs tobulinant korupcijos prevencijos teisinę bazę.

Kokių pažadų, pasirašydama šį dokumentą, ministerija sulaukė iš minėto Susitarimo dalyvių?


Visos penkios Susitarimą pasirašiusios šalys bendradarbiaus kaip lygiaverčiai partneriai. Kiekviena šalis Susitarimo preambulėje iškėlė savo uždavinius, kuriuos ji siekia įgyvendinti, todėl tyrimo rezultatai bus svarbūs tiems tikslams realizuoti.


Koks šiame procese numatytas VšĮ ,,Tranparency International“ Lietuvos skyriaus vaidmuo?

VšĮ ,,Tranparency International“ Lietuvos skyrius (TILS), bendradarbiaudamas su visomis šalimis, organizuos minėtą sociologinį tyrimą, kvies fokusuotas grupes, norėdamas gauti medžiagos reprezentatyvios gydytojų apklausos klausimynui parengti, rengs šį klausimyną, užsakys apklausą sociologinių tyrimų kompanijai. TILS Susitarime įsipareigojo iki 2007 m. vasario 14 d. visoms Susitarimą pasirašiusioms šalims pateikti tyrimo ataskaitą.

Kokių rezultatų tikitės iš šio Susitarimo?

Mūsų pagrindinis tikslas – kad gydytojas pacientui skirtų optimaliausiai parinktą, tinkamiausią vaistą. Iš šio Susitarimo ir tikimės daugiau skaidrumo gydytojų bei farmacijos pramonės atstovų bendradarbiavime. Tai dar vienas žingsnis paciento gerovei…

Kalbino Ramutė PEČELIŪNIENĖ