Kaip spręsti valstybinėse institucijose globojamų vaikų problemas – gerosios praktikos Europoje modelis

Šiandien Trakų visuomenės sveikatos priežiūros ir specialistų tobulinimo centre prasideda tris dienas truksiantis seminaras, skirtas valstybės institucijose augančių kūdikių ir mažų vaikų sveikatos bei globos aktualijoms.



Seminare „Mokymai ir informacijos sklaida apie vaikų institucinę globą Europoje bei gerąją praktiką“ kviečiami dalyvauti aukščiausio lygio pareigūnai – LR Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės, Nacionalinės sveikatos tarybos, ministerijų, apskričių ir savivaldybių administracijų atstovai, vaiko teisių apsaugos tarnybų, apskričių sutrikusio vystymosi kūdikių ir vaikų globos namų, sveikatos apsaugos sistemos, universitetų, visuomeninių organizacijų vadovai ir specialistai, visuomeninių organizacijų atstovai.



Pranešimą „Kūdikių ir vaikų iki 3 metų institucinė globa Europoje bei prevencijos perspektyvos“ seminare pristatys Europos sąjungos Daphne II programos vadovas, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertas (Birmingemo universitetas, Jungtinė Karalystė) Kevin Browne. Birmingemo universiteto mokslinė bendradarbė Cecilija Pritchard apžvelgs institucinės globos įtaką kūdikių ir vaikų vystymuisi bei alternatyvios globos galimybes. Seminaro dalyviams Lenkijos nevyriausybinių organizacijų fondo „Niekieno vaikai“ atstovė Maria Kelleer-Hamela pristatys 10-ties pakopų modelį apie gerąją „deinstitucionalizavimo“ praktiką – globos institucijose įkurdintų kūdikių ir mažų vaikų globą šeimose ar įvaikinimo perspektyvas. Vyks praktiniai vaikų globos klausimus kuruojančių specialistų mokymai.



Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos skyriaus Motinos ir vaiko sveikatos poskyrio vyriausioji specialistė Genovaitė Paulauskienė pristatys UNICEF lėšomis finansuoto, Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu atlikto Socialinių tyrimų instituto tyrimo „Svarbus kiekvienas vaikas“ rezultatus, apžvelgs mūsų šalies valstybės institucijose globojamų kūdikių ir mažų vaikų sveikatingumo bei globos aktualijas.



"Europoje ir visame pasaulyje yra skelbiama, kad kūdikių ir vaikų iki 3 metų auginimas institucijose be tėvų ar globėjų ilgiau nei 3 mėnesius gali provokuoti jų intelektualinio, emocinio ir fizinio vystymosi atsilikimą, kas kelia realią grėsmę vaikų sveikatai bei pažeidžia jų teises. Tai prilygintina smurtui prieš vaikus, – teigia G. Paulauskienė – Vaikas nuo šeimos gali būti atskiriamas tik kraštutiniu atveju, kai neįmanoma išvengti grėsmės jo sveikatai ir gyvybei. Šių skaudžių problemų sprendimas priklauso ne tik nuo mūsų valdžios politinės valios, tai – kiekvieno visuomenės nario asmeninės atsakomybės ir sąmoningumo reikalas.“



Seminaro organizatoriai –
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Europos Sąjungos Daphne II programa ir Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regioninis biuras. Renginyje dalyvaus sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorė Rima Vaitkienė ir kt. ministerijos atstovai.





SAM Ryšių su visuomene skyrius