Savaitė "Europa prieš skausmą"

Jau šeštą kartą Lietuvoje vyksta renginiai, skirti judėjimui ,,Europa prieš skausmą”. Tai Europos skausmo draugijų federacijos iniciatyva, iškilusi daugiau kaip prieš penkerius metus ir skirta supažindinti visuomenę, medikus, sveikatos politikus su didele sveikatos problema – lėtiniu skausmu.


Šiemet sukanka penkeri metai, kai 2001 m. spalio 9 d. Briuselyje, Europos Parlamente buvo paskelbta lėtinio skausmo, kaip savarankiškos ligos, deklaracija. Deklaraciją šiandien yra pripažinusi Pasaulio sveikatos organizacija, po ja pasirašė beveik visų Europos šalių vyriausybių sveikatos apsaugos ministrai. Tai atveria kelią į visavertį šios deklaracijos įgyvendinimą, kas, kaip tikimasi, palengvins kančias ir pagerins sveikatą daugeliui senojo žemyno gyventojų.


Per penkerius metus Lietuvoje vykusius renginius, kurių pagrindinis organizatorius yra Lietuvos skausmo draugija, plačiai informuota apie griaunančią lėtinio skausmo jėgą, nepagydomai žalojančią žmogaus sveikatą bei nešančią didžiulius nuostolius visai visuomenei. Lietuvos žmonės ne kartą buvo supažindinti, kaip lėtinio skausmo problemos sprendžiamos svetur bei teikti pasiūlymai, kokie galimi problemos sprendimo būdai Lietuvoje. Tai atnešė teigiamų rezultatų. Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimai atvėrė galimybes kurtis Lietuvoje skausmo klinikoms, buvo priimtas labai svarbus nutarimas, nusakantis pacientų patiriamą skausmą vertinti kaip būtinosios pagalbos teikiamą paslaugą.


Tačiau dar liko neišspręstas klausimas – įteisinti Europoje skausmo ligą kaip nozologinį vienetą, o skausmo mediciną paskelbti atskira šaka ir specialybe. Tai papildytų lėtinio skausmo ligoniams galimybes gauti visavertį skausmo gydymą.
Šiais metais spalio 16-21 d. vykstantys renginiai skirti vyresniųjų žmonių skausmui. Apie skausmo problemas Lietuvoje informuos žiniasklaida, Lietuvos skausmo bendrija š. m. spalio 19 d. Sveikatos apsaugos ministerijoje surengs spaudos konferenciją. Draugija šiais metais svarbiausią akcentą skiria medikams. Jiems rengiami mokomieji seminarai, kuriuose kalbama apie vyresnio amžiaus asmenų patiriamo skausmo diagnostikos ypatumus, aiškinama, kokios yra šio amžiaus žmonių skausmo gydymo galimybės. Šią savaitę ir ne tik ją visi medikai yra kviečiami, kaip mokė Hipokratas, būti atidiems, vertinant pacientų skausmą bei atliekant kilnią pareigą – malšinti skausmą.


Daugiau informacijos:
Arūnas Ščiupokas,
Lietuvos skausmo draugijos prezidentas
Tel. (8 37) 333514