Kauno medicinos universiteto klinikose paminėta pasaulinė donorystės diena



Kauno medicinos universiteto klinikose paminėta pasaulinė organų donorystės diena. Ta proga klinikose, Šilainių ir Kalniečių poliklinikose buvo renkami parašai donoro kortelei gauti. Kiekvienas norintis galėjo užpildyti anketą ir pareikšti savo sutikimą būti donoru. Sutikimą po savo mirties paaukoti organus išreiškė 161 asmuo.


Šiuo metu Lietuvoje širdies persodinimo operacijos laukia 21 pacientas, inkstų persodinimo – 307 žmonės, ragenų – 347 žmonės, kepenų – 18.


Mirusio žmogaus organų panaudojimo galimybes nustato Lietuvos Respublikos žmogaus audinių ir organų donorystės ir transplantacijos įstatymas. Lietuvoje iš potencialių donorų efektyviais donorais (tais, kurių organai panaudojami) dėl artimųjų prieštaravimo tampa tik 35% asmenų. Organų donorystei dažniausiai nepritariama dėl informacijos trūkumo : gal mano artimas žmogus dar pasveiks, ar to nesužinos kiti žmonės, ar nepasipelnys medikai iš mano artimojo mirties, ar nebus sudarkytas jo kūnas. Taip pat abejojama dėl religinių įsitikinimų, nors beveik visos religijos pritaria organų donorystei.




Eglė Žemaitienė,

KMUK atstovė spaudai