Europos vaistų agentūra įvertino neselektyvių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo naudos ir rizikos santykį






2006 m. spalio 24 d. Europos vaistų agentūros Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas, įvertinęs iš klinikinių ir epidemiologinių tyrimų surinktus naujus saugumo duomenis apie šių vaistų poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, teigia, kad neselektyvių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo naudos ir rizikos santykis lieka palankus. Neselektyvūs nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (diklofenakas, ibuprofenas, ketoprofenas, ketorolakas ir kt.) yra svarbūs artritui bei kitoms skausmą sukeliančioms ligoms gydyti.


Pastaraisiais metais iš klinikinių ir epidemiologinių tyrimų gauti nauji duomenys apie šių vaistų poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai sukėlė abejonių, kad neselektyvūs nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, ypač vartojant juos didelėmis dozėmis ir ilgą laiką, gali didinti trombozės, pavyzdžiui, miokardo infarkto ar insulto, riziką. 2005 m. spalio mėnesį Europos vaistų agentūros Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas yra pateikęs tam tikras rekomendacijas sveikatos priežiūros specialistams, skiriantiems pacientams neselektyvius nesteroidinius vaistus nuo uždegimo. Remdamasis paskutine moksline apžvalga, komitetas teigia, kad neselektyvūs nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo nekelia pavojaus visuomenės sveikatai, tačiau laikosi nuomonės, kad patarimai pacientams ir gydytojams dėl nesteroidinių vaistų nuo uždegimo skyrimo ir vartojimo turėtų likti tie patys:
• Gydytojai turėtų skirti, o pacientai toliau vartoti mažiausią veiksmingą dozę per trumpiausią gydymosi laiką.
• Gydytojai turėtų skirti šiuos vaistus, remdamiesi preparato charakteristikų santraukoje nurodyta saugumo informacijos santrauka bei atsižvelgdami į individualius paciento rizikos veiksnius.
• Gydytojai neturėtų keisti vaistų neatsižvelgę į vaisto saugumo duomenis ir individualius paciento rizikos veiksnius.
Rekomenduota patikslinti anksčiau patvirtintą neselektyvių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo svarbiausią vaisto informaciją dėl vaistų poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos informacija