Žvynelinė – ne kosmetinė liga

Š. m. spalio 2 d. bus minima Pasaulinė žvyneline sergančiųjų diena. Šia proga Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose (VUL SK) buvo surengta apskritojo stalo diskusija, kurioje dalyvavo VUL SK Dermatovenerologijos centro vadovė doc. Irena Marčiukaitienė, KMU Odos ir venerinių ligų klinikos doc. Skaidra Valiukevičienė, Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos prezidentė dr. Jūratė Balčiūnienė, kiti šia liga sergantys pacientai bei žiniasklaidos atstovai.
Anot doc. I. Marčiukaitienės, šio renginio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į ligą, kuria, užsikrėsti negali niekas, tačiau susirgti gali bet kas. Doc. I. Marčiukaitienės pastebėjimu, žvynelinė lėtinė, uždegiminė, sisteminė odos liga, ji pažeidžia ne tik odą, bet ir vidaus organus, visą imuninę sistemą bei sukelia negalią. Doc. S. Valiukevičienė atkreipė dėmesį į tai Lietuvoje šia liga serga daugiau nei 120 000 žmonių.
Tuo tarpu, pati turinti su šia liga asmeninę patirtį Balčiūnienė sako, jog dažnai visuomenėje ji būna vertinama, kaip kosmetinė problema. Sergantieji žvyneline kenčia tiek pat, kaip ir sergantieji artritu, vėžiu, diabetu bei širdies nepakankamumu ar depresija, nes tai yra lėtinė, uždegiminė, sisteminė odos liga, dėl kurios žmogus tampa nedarbingu bei patiria nuolatinį stresą. Gydant šią ligą Lietuvoje susiduriama su finansavimo problemomis, nes skiriama tik 0,71 procento PSDF biudžeto lėšų. Tačiau yra labai sunkios būklės ligonių, kuriems būtinas gydymas novatoriškais vaistais ir tokio pobūdžio gydymui reiktų apie 1,2 milijono litų metams. Šiuo metu mūsų respublikoje tokių pacientų yra 20. Planuojama pasirašyti draugišką kreipimąsi į Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministrą dėl efektyvumu pasižyminčių biologinių vaistų įsigijimo sunkiai žvynelinei gydyti
Gitana Letukienė,

VUL SK Vyr. specialistė ryšiams su visuomene