Sveikatos stiprinimo galimybės aptartos nacionalinėje konferencijoje


Šiauliuose surengta XI nacionalinė sveikatą stiprinančių ligoninių konferencija. Jos tema – “Sveikatos stiprinimas ligoninėse ir tarpsektorinis bendradarbiavimas gerinant visuomenės sveikatą”.Sveikatą stiprinančių ligoninių (SSL) tinklo kongresuose aptariamos aktualiausios bendruomenės sveikatos temos, analizuojama, kiek ir kokiais būdais ligų prevencijoje dalyvauja stacionaruose dirbantys gydytojai ir kiti visuomenės sektoriai – politikai, socialinė, švietimo sfera, teisėsauga, bažnyčia, žiniasklaida, kt.



Sveikatą stiprinančių ligoninių veiklą koordinuoja Lietuvos SSL asociacija. Ar būtų pakankama, jeigu gydytojai tik nustatytų diagnozę ir paskirtų gydymą? Laikomasi nuomonės, kad specialistai turi padėti žmonėms suvokti savo problemas, išaiškinti, kaip jie turi keisti savo gyvenimą, įpročius, mitybą, kitas priemones, kad liga, šeimos planavimas, savijauta būtų pačių kontroliuojama. XI nacionalinės konferencijos rengėjai yra Lietuvos SSL asociacija, Kauno medicinos universiteto klinikos ir Šiaulių apskrities ligoninė.



XI nacionalinėje konferencijoje pranešimus skaitė Lietuvos SSL asociacijos prezidentė, KMU profesorė Irena Misevičienė, Šiaulių apskrities ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius, LR Finansų viceministras Rimantas Šadžius, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto docentė Audronė Nugaraitė, Šiaulių universiteto Visuomenės sveikatos mokslinio centro direktorius Jūra Vladas Vaitkevičius, Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Rita Blauzdavičienė, Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorius Remigijus Mažeika. Konferencijos darbe dalyvavo ir “Apskritojo stalo” diskusijai, surengtai konferencijos pabaigoje, vadovavo Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas, KMU klinikų generalinis direktorius Juozas Pundzius.



Konferencijoje įvairiais aspektais analizuota, kaip skirtingų visuomenės sektorių vadovai, šių sektorių veiklos strategai galėtų susitarti, kad priimami sprendimai būtų toliaregiški ir nepakenktų visuomenės sveikatai. Visuomenės sektorių bendradarbiavimas pastaraisiais metais pradėtas akcentuoti ir Europos sveikatos politikoje. Pripažįstant, kad medicina, gydymo įstaigų tiesioginės funkcijos žmonių sveikatai daro tik 10 proc. visos esamos įtakos, tampa akivaizdu, kokia svarbi yra visapusė fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė, bendrieji visuomenės pasiekimai. Pranešimuose ypatingas dėmesys skirtas etiškai ir racionaliai, mokslu pagrįstai sveikatos politikai, sveikatą įtakojančių veiksnių valdymui, sveikatos informacijos kaupimui ir jos viešinimui.



Iš daugelio visuomenės sektorių, vienaip ar kitaip darančių įtakos visuomenės sveikatai, galimų veiklos reguliavimo veiksnių, išskirtinio dėmesio sulaukė žiniasklaida. Ieškota atsakymų, kaip paskatinti visuomenės informavimo atstovus prisidėti prie sveikatos ugdymo, kad spaudos bei eterio galimybės tarnautų sveikos gyvensenos, švietimo, sveikatos vertybių sampratai. Kai kuriems pranešimų autoriams bei diskusijų dalyviams atrodo, kad žiniasklaida ieško ir savo auditorijai pateikia tik negatyvių sveikatos sistemos faktų ir nepageidaujamų reiškinių tendencingų vertinimų. Nuo ko priklauso ir kas lemia negatyvų požiūrį, ar neigiamo pobūdžio medžiaga sveikatos sistemos atžvilgiu žiniasklaidoje iš tiesų yra vyraujanti, — kol kas nėra nei tokių tyrimų, nei objektyvių atsakymų.


Teisinės medicinos startas, įsigaliojus Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymui, ir tapęs akivaizdus medikų teisinis nesaugumas – daugelyje pranešimų paliesta tema. Jos neįmanoma atskirti nuo sistemos finansavimo, bendrųjų Europos Sąjungos sveikatos apsaugos krypčių, akcentuojamos prevencijų medicinos, kiekvieno teisės į prevencines priemones, atsižvelgimo į individualius paciento poreikius, retų ligų etiką ir kt.



Konstruktyvi ir gyva, diskusijų inicijuojanti konferencijos eiga buvo palankiai įvertinta jos dalyvių ir svečių.




Nijolė Jurgilienė


Šiaulių apskrities ligoninės atstovė spaudai




Nuotraukoje:
Konferencijai pirmininkauja KMU prof. Irena Misevičienė ir Šiaulių apskrities ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius.