Bus vertinamas sveikatos priežiūros įstaigų viešųjų pirkimų skaidrumas

 Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, siekdamas užtikrinti efektyvią korupcijos prevenciją sveikatos apsaugos sistemoje, įpareigojo Ekonominės veiklos kontrolės skyrių apklausti 50 apskričių ir savivaldybių gydymo įstaigų apie viešųjų pirkimų būdu perkamų 50 pavadinimų vaistų, 50 pavadinimų maisto produktų ir visų rūšių kuro kainas ir kiekius. Ministras taip pat kreipėsi į universitetines klinikas ir kitas gydymo įstaigas, kurių steigėja yra Sveikatos apsaugos ministerija, kad šios pateiktų analogišką informaciją.

Šia apklausa siekiama išsiaiškinti, kokia dalimi vaistų ir produktų kaina priklauso nuo perkamo kiekio. Gydymo įstaigos įpareigotos informaciją pateikti iki 2006 m. gruodžio 11 d. Surinkę duomenis iš įstaigų, Ekonominės veiklos kontrolės skyriaus darbuotojai atsitiktinės atrankos būdu pasirinktose gydymo įstaigose tikrins, ar duomenys atitinka originalius dokumentus.

Ekonominės veiklos kontrolės skyrius iki 2007 m. sausio 25 d. įpareigotas atlikti apklausos analizę ir pateikti ministrui pasiūlymus dėl optimaliausių Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų panaudojimo būdų.
Primename, kad š.m. kovo mėn. sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinta Korupcijos prevencijos sveikatos sistemoje programa. Programos tikslas – šalinti prielaidas neteisėtam, nepagrįstam Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų naudojimui bei korupcijai sveikatos sistemoje atsirasti ir plisti, kontroliuoti ir siekti, kad visos lėšos, skiriamos sveikatos apsaugai, būtų panaudojamos kokybiškoms sveikatos priežiūros paslaugoms, pacientų teisėms ir laisvėms užtikrinti.

Lina Jakučionienė

SAM Ryšių su visuomene skyrius