Būsimajai PSO Europos ministrų konferencijai ruošiamasi iš anksto

SAM viceministrė Janina Kumpienė neseniai dalyvavo Barselonoje vykusiame antrajame techniniame konsultaciniame susitikime, kurio tikslas – pasiruošti PSO Europos ministrų konferencijai sveikatos sistemos srityje. Minėta konferencija įvyks 2008 metais Ispanijoje. "Savaitės interviu" pateikė keletą klausimų iš šio renginio grįžusiai viceministrei J. Kumpienei.

Šis renginys vyks tiktai 2008 metais. Kodėl taip anksti pradėta jam ruoštis?

PSO Europos ministrų konferencija yra organizuojama atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos rezoliuciją „Sveikatos sistemos stiprinimas – PSO Europos regioninio biuro strategijos Europai „Paslaugų atitikimas poreikiams“ tęstinumas“. Šios konferencijos tikslas – apžvelgti įvairių šalių sveikatos sistemas bei jų įtaką gyventojų sveikatos gerinimui ir ekonomikos augimui (darbo našumas, gerovė, socialinis aprūpinimas, inovacijos, demografija ir t.t.), o kartu įvertinti efektyvias strategijas, kuriomis siekiama gerinti sveikatos sistemą. Kaip matote galimų diskusijų sritys (sveikatos priežiūros tęstinumas, paslaugų apmokėjimo/kompensavimo sistemos, kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimas ir pacientų lūkesčių patenkinimas) yra labai plačios ir jų yra labai daug. Todėl atsižvelgiant į strategijos „Paslaugų atitikimas poreikiams“ tikslus, PSO siekia užtikrinti, kad ministrų konferencijoje iškeltos problemos būtų svarbios ir aktualios kiekvienai šaliai. Štai kodėl PSO skiria labai daug dėmesio paruošiamiesiems darbams: sudarytas organizacinis komitetas, organizuojami techniniai-konsultaciniai susitikimai, į kuriuos kviečiami tarptautinių organizacijų (Europos Komisijos, Pasaulio banko, OECD) ir šalių-narių (politikai, akademikai ir profesinės organizacijos) atstovai.


Į antrąjį techninį – konsultacinį susitikimą buvo kviečiami sveikatos ministerijų atstovai iš 31 šalies. Susitikimas buvo padalintas į 5 dalis (sesijas), kurioms PSO ekspertai parengė ir pristatė po vieną prioritetinę sritį ir prašė šalis diskutuoti apie kiekvienos srities svarbą ir aktualumą. Pirmiausia buvo diskutuojama apie sveikatos sistemos finansavimą, atsižvelgiant į sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, valstybinių ir privačių išlaidų sveikatai proporcijas. Po to buvo diskutuojama apie ekonomišką sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, apžvelgiant tokias sritis kaip sveikatos paslaugų integravimas, pirminės sveikatos priežiūros svarba, ligoninių restruktūrizavimas ir investicijos į jas, privataus sektoriaus bei kokybinių pokyčių įtaką sveikatos paslaugų teikimui. Trečioje sesijoje buvo akcentuojama sveikatos išteklių užtikrinimo svarba, diskutuojama apie medicinos darbuotojų migraciją, gyventojų, o kartu ir medicinos personalo, senėjimo problemas, naujų medicinos technologijų atsiradimą ir jų įdiegimo problemas. Kita svarbi sritis – sveikatos sistemos valdymo stiprinimas. Buvo diskutuojama apie sveikatos ministerijų vaidmenį, sveikatos politikos įgyvendinimo atualijas, informacijos skaidrumą ir svarbiausių gairių nustatymą, paslaugų decentralizavimo / centralizavimo poreikį. Penktoje sesijoje buvo akcentuojama visuomenės sveikatos svarba, ypatingą dėmesį skiriant ligų prevencijai, sveiko gyvenimo būdo propagavimui ir visuomenės sveikatos paslaugų organizavimui. Kartu pabrėžtas bendradarbiavimas tarp įvairių ūkio sektorių svarba, kurio dėka galima integruotai spręsti sveikatos rizikos veiksnių mažinimo problemas.


Susitikimo dalyviai pritarė visoms aukščiau minėtoms prioritetinėms sritims kaip svarbioms ir aktualioms kiekvienai šaliai ir tinkamoms PSO Europos ministrų konferencijai.

Kokių įpareigojimų gavo Lietuva?



Šios susitikimo tikslas nebuvo įpareigojimų šalims dalinimas. Susitikimo metu vyko diskusijos tarp šalių siekiant bendru sutarimu nustatyti prioritetines sritis ministrų konferencijai ir pasidalinti Europos patirtimi.

Kokia šios konferencijos svarba?



Šio susitikimo tikslas – nustatyti prioritetines sritis (temas) ministrų konferencijai ir iškristalizuoti pagrindines problemas, su kuriomis susiduria šalys siekdamos efektyvaus ir veiksmingo sveikatos sistemos funkcionavimo. Kiekviena šalis pasisakė apie jai svarbias diskusines sritis ir pasidalino patirtimi siekiant užtikrinti efektyvų sveikatos sistemos funkcionavimą. Tikimės, kad susitikimo metu apibrėžtos prioritetinės sritys bus aktualios ir svarbios Europos ministrų konferencijai.




Kalbino Ramutė PEČELIŪNIENĖ