Nauja kompensuojamųjų vaistų receptų išrašymo tvarka bus patogesnė

Netrukus įsigaliosianti vaistų ir medicinos priemonių išrašymio tvarka bus patogesnė ir pacientams, ir gydytojams. Jau ir dabar sergantieji lėtinėmis ligomis, kuriems vaistai ir medicinos pagalbos priemonės išrašomi trijų mėnesių laikotarpiui, vieno apsilankymo metu gali gauti (ligoniui pageidaujant) ne vieną kompensuojamųjų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių receptą, o tris. Tai yra, ligonio vartojamus vieno pavadinimo vaistus gydytojas gali išrašyti trijų mėnesių gydymui ant trijų atskirų receptų blankų – kiekviename recepte išrašyti vienam mėnesiui reikalingą vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kiekį.


Tokia tvarka – tai palengvinimas tiems pacientams, kuriems vienu kartu sumokėti keliems mėnesiams reikalingų kompensuojamųjų vaistų priemoką sunku, o kas mėnesį kreiptis į gydytoją dėl vaistų išrašymo taip pat keblu.


Nauja vaistų išrašymo tvarka neapsunkins gydytojų darbo, o pacientai greičiau galės patekti pas gydytoją. Jai įsigaliojus gydytojams visiškai užpildyti reikės tik pirmąjį kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių receptą (kai vaistai išrašomi 3 mėn.), o kituose dviejuose receptuose pakaks nurodyti, kad išrašomas vaistas gydymui tęsti, įrašyti vaisto pavadinimą, uždėti savo antspaudą, užklijuoti lipduką.


Primename, kad pirmą kartą ligoniui, kuriam nustatyta lėtinė liga, vaistų išrašoma iki 1 mėnesio gydymo kursui (vaistai gali būti išrašomi vienai ar kelioms dienoms). Tik įsitikinus, kad vaistai veiksmingi, galima skirti iki 3 mėnesių trunkantį gydymo kursą (išskyrus narkotinius ir psichotropinius vaistus).


Sergantiesiems kitomis (ne lėtinėmis) ligomis kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių vienu kartu gydytojas gali išrašyti vienam mėnesiui, jei liga ūmi – 7 dienų gydymo kursui.
Dar kartą pabrėžtina, kad gydytojas, išrašydamas kompensuojamųjų vaistų, privalo atsižvelgti į dozuočių originalioje pakuotėje skaičių, nurodytą Kompensuojamųjų vaistų bazinių kainų kainyne.


Valstybinės ligonių kasos prie SAM

Ryšių su visuomene skyrius