Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto 225-erių metų jubiliejus

Seniausioji aukštoji Lietuvos medicinos mokykla – Vilniaus universiteto Mediūcinos fakultetas pažymi garbingą 225 jubiliejų. XIX a. pradžioje Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas tapo viena solidžiausių Rytų Europos medicinos mokslo, praktikos ir pedagogikos įstaigų.

 Čia dirbo tokios pasaulinės įžymybės kaip G. Forsteris, L. H. Bojanus, A. Sniadeckis, tėvas ir sūnus Frankai. Medicinos Fakultetas garsėjo savo klinikomis, mokomaisiais kabinetais, prisidėjo kuriant Vakcinacijos ir Motinystės institutus, kurie buvo vieni iš pirmųjų tokių įstaigų Europoje. Kas penktas ar šeštas to meto Rusijos imperijos gydytojas buvo būtent šio fakulteto auklėtinis. 1781-1842 metais buvo parengta daugiau nei 1500 gydytojų. 1919-1939 metais, Vilniuje veikusio Stepono Batoro universiteto Medicinos fakultetą baigė virš 1500 gydytojų ir farmacijos specialistų.


Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanė profesorė habilituota daktarė Zita Aušrelė Kučinskienė, beje pirmoji moteris dekanė per 225 metus, pabrėžė, kad šiuo metu Medicinos fakultetas yra vienas didžiausių ir reikšmingiausių Vilniaus universitete. Jį sudaro 3 institutai, 4 katedros, 12 klinikų, Mokomoji eksperimentinės chirurgijos ir patologinės fiziologijos laboratorija. Šiuo metu fakultete dirba apie 700 pedagoginio, mokslinio bei pagalbinio personalo.


Fakultete rengiami ergoterapijos, kinezeterapijos, medicinos, medicinos biologijos, slaugos, stomatologijos ir visuomenės sveikatos specialistai.


Medicinos fakulteto padaliniai dalyvauja tarptautinėse mokslo programose finansuojamuose Europos Komisijos bei iš SOCRATES ir Atviros Lietuvos fondo programų lėšų. Kasmet fakultetas organizuoja per puse šimto mokslinių renginių iš kurių trečdalis – tarptautiniai. Fakulteto mokslininkai ne kartą yra pelnę Valstybines Lietuvos mokslo premijas, skynę tarptautinių mokslo konkursų laurus.


225 – uosius, jubiliejinius metus, Medicinos fakulteto bendruomenė pasitinka pasirengusi naujiems iššūkiams, atsigręžusi į visuomenės poreikius.


Jubiliejinę, lapkričio 24 dieną, Medicinos fakulteto bendruomenės ir svečių laukia šie šventiniai renginiai:
• 14.00 val. Parodos „Senojo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto spaudiniai“ atidarymas Vilniaus universiteto bibliotekos Baltojoje salėje;
• 15.00 val. Iškilmingas posėdis Universiteto Teatro salėje;
• 17.00 val. Atminimo lentos pirmosioms Rytų Europoje Medicinos fakulteto klinikoms atidengimas. Didžioji g. 10;
• 18.00 val. Koncertas ir pažmonys Vilniaus rotušėje.