Nacionaliniame kraujo centre – viena naujausių laboratorijų Europoje



VšĮ Nacionaliniame kraujo centre (NKC) pradėjo veikti naujos kartos automatizuota molekulinės biologijos laboratorija. Joje visiškai automatizuotai atliekamas nukleino rūgščių amplifikacijos tyrimas – šiuo metu pasaulyje pažangiausias donorų kraujo tyrimas. Tai vienintelė tokia moderni laboratorija Lietuvoje ir šiuo metu viena naujausių Europoje.


Nuo 2004 metų iki šiol NKC taip pat veikė molekulinės biologijos laboratorija, tačiau tyrimai buvo atliekami ne tokiu pažangiu pusiau automatizuotu būdu. Sparčiai progresuojant laboratorinėms technologijoms, visame pasaulyje palaipsniui pereinama prie automatizuoto laboratorijos modelio. Automatizuota molekulinės biologijos laboratorija leidžia išvengti techninių ir personalo klaidų, kurios gali paveikti tyrimų rezultatus. Itin jautrius tyrimo testus gali įtakoti netinkama šviesa drėgmė ar kiti aplinkos veiksniai.


Laboratorija NKC įdiegta siekiant užtikrinti maksimalų surenkamo kraujo ir jo produktų saugumą bei sumažinti užkrečiamųjų ligų: hepatito B, hepatito C ir ŽIV1, perdavimo riziką kraujo perpylimo metu. Laboratorijoje taikoma tyrimo metodika leidžia žymiai sutrumpinti virusų „lango periodą“. Pavydžiui: ŽIV „lango periodas“ sutrumpėja 15 dienų, hepatito B – 25 dienomis, hepatito C – 63 dienomis. „Lango periodu“ vadinamas laikotarpis nuo viruso patekimo į organizmą iki jo aptikimo organizme.


Molekulinės biologijos laboratorijoje tiriamas Nacionalinio kraujo centro ir jo filialų esančių Klaipėdoje bei Panevėžyje donorų kraujas. Darbo dienomis atliekama net iki 500 tyrimų. Europos kraujo aljanso nariai, susipažinę su NKC molekulinės biologijos laboratorijos tyrimų rezultatais, konstatavo, kad šalyse, kuriose didelis procentas mokamų kraujo donacijų, išlieka didesnė (lyginant su neatlygintomis donacijomis) rizika kraujo keliu perduoti infekcijas. Tad šis tyrimas yra ne tik būtinas, bet ir ekonomiškai pagrįstas.


Visame pasaulyje vienas iš svarbiausių kraujo donorystės įstaigų tikslų – užtikrinti maksimalų kraujo ir jo preparatų saugumą, todėl daug lėšų investuojama naujausiai diagnostinei įrangai įsigyti. Nuo 2003 metų molekulinės biologijos aboratorijos veikia kraujo centruose Italijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkojoje, Šveicarijoje ir Olandijoje. Daugelis Rytų Europos šalių molekulinės biologijos laboratorijų dar neturi.


Jūratė Vaidelienė

VšĮ Nacionalinio kraujo centro
ryšių su visuomene specialistė