Pasaulio sveikatos organizacijos 15 metų jubiliejus Lietuvoje

Lapkričio 15-ąją sukako 15 metų, kai Lietuva tapo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nare. Ta proga į "Savaitės interviu" klausimus atsako PSO atstovas Lietuvoje doc., dr. Robertas Petkevičius.



Kas tai yra PSO ir kaip Lietuva tapo jos nare?



Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) – tai Jungtinių Tautų (JT) specializuota institucija, stambiausia tarptautinė sveikatos organizacija, kurios pagrindinis tikslas – ,,siekti aukščiausio sveikatos lygio visose pasaulio valstybėse”.
Pasaulio sveikatos organizacijai šiuo metu priklauso 193 valstybės, tarp jų visos 185 Jungtinių Tautų narės. Lietuva tikrąja šios organizacijos nare tapo 1991 metų lapkričio 25 dieną ir su kitomis 52 valstybėmis, JT narėmis, priklauso Europos regiono biurui. Lietuva į PSO įstojo Lietuvos Vyriausybei 1991 metų rugsėjo 27 dieną pateikus Jungtinių Tautų Generaliniam Sekretoriui Ministro Pirmininko Gedimino Vagnoriaus pasirašytą prašymą.
Lietuvos Vyriausybė su PSO 1998 liepos 28 dieną taip pat yra pasirašiusi pagrindinę sutartį, o kas dveji metai Sveikatos apsaugos ministerija pasirašo atnaujintą bendradarbiavimo sutartį. Be to, PSO, kaip JT specializuotai agentūrai, galioja su JT pasirašytos sutartys bei ratifikuotos konvencijos.



Ryšiams ir bendradarbiavimui su Lietuva pagerinti nuo 1994 metų gegužės mėn. Vilniuje veikia PSO Europos regiono biuro atstovybė Lietuvoje. PSO atstovybei Lietuvoje ir jos darbuotojams LR Užsienio reikalų ministerija 1999 metų gruodžio mėnesį suteikė tarptautinės organizacijos atstovybės oficialų diplomatinį statusą, imunitetus bei privilegijas.


Joje dirba PSO biuro Lietuvoje vadovas, PSO atstovas Lietuvai R. Petkevičius ir administratorė R. Sadauskienė. Su PSO biuru Lietuvoje ir PSO Europos regiono biuru glaudžiai bendradarbiauja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, taip pat PSO turi Lietuvoje daugiau nei 50 partnerių, oficialiai Sveikatos ministerijos patvirtintų įvairių sričių ekspertų.



Kokios yra pagrindinės šios veiklos kryptys?

Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis 2006-2007 metams, pagal kurią numatytas bendradarbiavimas psichikos sveikatos, sveikatos politikos ir sistemos reformų, tabako kontrolės, traumų prevencijos, CINDI, AIDS ir TB, neinfekcinių ir infekcinių ligų, aplinkos sveikatos bei kitose srityse. PSO ir Lietuvos bendradarbiavimo sutartis 2004-2005 metams įvykdyta 100 proc.


Be to, PSO su Lietuva vykdo per 30 tęstinių projektų, iš kurių reikšmingesni – ,,Sveikatą stiprinančios mokyklos”, ,,Sveiki miestai”, ,,Sveikatą stiprinančios ligoninės”, Integruota lėtinių neinfekcinių ligų profilaktika (CINDI), Europos valstybių sveikatos sistemų reforma, Tuberkuliozės problemų sprendimas Baltijos valstybėse, Narkotikų prevencija jaunų žmonių tarpe, Savižudybių ir depresijos mažinimo, Informacijos sistemos gerinimo, AIDS profilaktikos, Infekcinių ligų stebėjimo, Rūkymo ir alkoholio kontrolės bei kitos. PSO jiems finansuoti skiria 143 000 JAV dolerių (2006-2007 m.), papildomai gali būti skiriamas dvišalis arba daugiašalis finansavimas. Lietuvoje yra du oficialūs PSO dokumentacijos centrai (Vilniuje – Lietuvos nacionalinė medicinos biblioteka, Kaune – Kauno medicinos universiteto biblioteka), kurie nemokamai gauna po kelis egzempliorius visų naujai išleidžiamų PSO leidinių. Leidiniai siunčiami ir Sveikatos apsaugos ministerijai, PSO atstovybei Lietuvoje bei PSO ekspertams ir partneriams (jų Lietuvoje turime daugiau nei 50). Kauno medicinos universitetas ir Lietuvos sveikatos informacijos centras yra oficialiai įteisinti kaip su PSO bendradarbiaujantys centrai.


Kiekvienais metais PSO rengiamuose ir finansuojamuose kursuose, seminaruose, stažuotėse, konferencijose dalyvauja daugiau 100 Lietuvos piliečių. Naujas Lietuvos ir PSO bendradarbiavimo reiškinys yra aktyvėjantis mūsų šalies ekspertų dalyvavimas PSO misijose, ypač NVS šalyse, ir PSO organizuojamos postkomunistinių šalių specialistų pažintinės-mokomosios kelionės į Lietuvą studijuoti mūsų patyrimo sveikatos sistemos reformose (pvz.: 2005 metais apie 20 Lietuvos ekspertų buvo kviečiami konsultantais į užsienį, atvyko 5 užsienio delegacijos).


PSO Europos regiono biure, be atstovybės Lietuvoje darbuotojų, šiuo metu nuolat dirba tokie Lietuvos Respublikos piliečiai: regioniniai patarėjai A. Šačkutė ir R. Prochorskas, konsultantė D. Vaišvilienė, vadybininkė M. Zastrojevič, mokslo darbuotoja V. Bankauskaitė (Madride) bei patarėjai K. Miškinis (Ukrainoje) ir G. Kacevičius (Moldovoje).


Prof. V. Grabauskas kaip Lietuvos atstovas buvo išrinktas PSO Globalinės Vykdomosios Tarybos nariu 2000 – 2003 metams (aukščiausias renkamasis Lietuvos piliečio postas JT sistemoje nuo 1990 metų) ir atstovavo joje Europai priimant daug labai svarbių dokumentų (2000-2001 metų biudžetą, atnaujintą ,,Sveikata visiems XXI amžiuje” politiką ir strategiją bei kitus).



Daugeliui rūpi sužinoti, kokią techninę pagalbą iš PSO gauna mūsų šalis?

PSO teikia Lietuvai ir techninę pagalbą (įstatymų, programų ir kitų dokumentų ekspertizė, konsultacijos). PSO lėšomis išleisti PSO dokumentų ir leidinių vertimai į lietuvių kalbą. PSO remia ir organizuoja konferencijas, seminarus Lietuvoje.



Bendradarbiavimas su PSO vyksta bei veikla koordinuojama ir per JT Plėtros programą bei Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos atitinkamus padalinius. LR atstovybės Ženevoje ir Kopenhagoje dalyvauja PSO renginiuose, teikia informaciją bei palaiko glaudžius kontaktus su atitinkamomis PSO struktūromis.


Lietuvos sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos sektorius PSO vertinamas palankiai ir manoma, kad per trumpą laiką, gavus papildomas investicijas ir pabaigus kai kurias reformas, jis pilnai atitiktų ES standartus.