Gripas dar nepuola…

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis šių metų. 47 savaitę (lapkričio 20 – 26 d.) Lietuvoje, bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis nežymiai padidėjo (44,8 atv./10000gyv.) Iš viso registruota 8 gripo atvejai, iš jų po 3 Vilniuje ir Klaipėdoje, po 1 atvejį Šiauliuose ir Panevėžyje.


Sergamumas gripu ir ŪVKTI neviršija šiam metų laikui būdingo lygio.
Lietuvos AIDS centro duomenimis 47 – ąją savaitę iš Šiaulių gautas 1 bandinys. Gripo virusas nenustatytas. Iš viso nuo 40 iki 47 metų savaitės Lietuvos AIDS centro laboratorija gavo 4 bandinius gripo virusui nustatyti. 



Europos gripo priežiūros tinklo EISS (European Influenza Surveillance Scheme) duomenimis, 46-ąją metų savaitę, sergamumas gripu ir ŪVKTI Europoje neviršijo šiam metų laikui būdingo lygio. Sporadiniai gripo atvejai (patvirtinti laboratorijoje) registruoti Škotijoje ir Prancūzijoje. Nuo 40 iki 46 metų savaitės Europoje laboratoriškai patvirtinta 45 A tipo gripo atvejai ir 3 – B.


Europos gydytojai, dalyvaujantys pasirinktinėje klinikinėje – virusologinėje diagnostikoje, surinko 449 bandinius gripo virusui nustatyti, iš jų 6 teigiami: 4 A nesubtipuoti (Čekija (1), Austrija (1) ir Prancūzija (2)) ir 2 subtipuoti (Graikija (A(H3), Ispanija (A(H3N2)). Kitų gydytojų (nedalyvaujančių pasirinktinėje klinikinėje – virusologinėje diagnostikoje) surinkti 6 bandiniai buvo teigiami A tipui (Prancūzija (1), Švedija (4), Šveicarija (1)).


G.Rimšelienė,

LPKC