Ministras R. Turčinskas svarsto aktualius ES sveikatos klausimus Briuselyje


Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas Briuselyje dalyvauja Europos Sąjungos užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų (EPSCO) tarybos posėdyje, kuriame svarstomi aktualūs sveikatos klausimai.


ES sveikatos ministrų bus prašoma priimti politinį sprendimą dėl antrosios veiksmų programos sveikatos srityje (2007–2013 m.) sukūrimo. „Lietuva pritaria tikslams pagerinti piliečių sveikatos apsaugą, skatinti sveikatingumą, siekiant padidinti gerovę ir solidarumą, kurti ir skleisti žinias apie sveikatą bei, kad svarbiausios programos priemonės būtų nustatomos kiekvienais metais,“ – sakė R. Turčinskas.



Pirmininkaujanti Suomija pateiks Tarybos išvadas dėl ES alkoholio žalos mažinimo strategijos, kuriose tiek Europos Komisija, tiek valstybės narės yra skatinamos numatyti bei įgyvendinti bendrus veiksmus alkoholio žalos mažinimo srityje. Tarybos išvadose sakoma, kad didžiausia atsakomybė įgyvendinant nacionalinę alkoholio politiką tenka pačioms valstybėms narėms, kurios turi numatyti ir įgyvendinti veiksmingas priemones, o Europos Komisijai priskiriama atsakomybė už bendrų veiksmų derinimą, bendros situacijos stebėseną, vertinimo koordinavimą bei dalinimąsi patirtimi.



Lietuva, kaip ir kitos šalys, patiria alkoholio vartojimo žalos naštą. Alkoholio suvartojimas Lietuvoje tik per 2005 m. išaugo 0,3 litro absoliutaus alkoholio kiekvienam šalies gyventojui, nuo 2000 m. – 0,8 litro. Lietuvą atstovaujantis sveikatos apsaugos ministras R. Turčinskas ketina pritarti Tarybos raginimui tęsti, vertinti ir stebėti priemones, kurių buvo imtasi alkoholio kontrolės srityje. „Būtina ir toliau skirti dėmesį nesaikingo bei nuolatinio girtavimo prevencijai, jo mastų mažinimui, nepilnamečių girtavimui bei didžiausią žalą keliančioms girtavimo pasekmėms,“ – sako R. Turčinskas.

EPSCO posėdyje taip pat bus svarstomos tarybos išvados dėl sveikatos srities įtraukimo į visas politikos sritis, kadangi pagerėjusi gyventojų sveikatos būklė teigiamai veikia bendrą socialinį vystymąsi ir ekonominį augimą bei ženkliai mažina sveikatos sistemos išlaidas.



Ministrai aptars ir tarptautinių taisyklių įgyvendinimą, kurių tikslas – sustabdyti, kontroliuoti ligos plitimą tarptautiniu mastu, apsaugoti nuo to, bei užtikrinti visuomenės sveikatos institucijų reagavimą tiek, kiek tai atitinka ir riboja pavojų visuomenės sveikatai, be reikalo netrukdant tarptautinio gabenimo ir prekybos.


Taip pat ES sveikatos ministrai diskutuos ir kitais aktualiais sveikatos klausimais.




Rasa Eilunavičienė


Ministro atstovė spaudai