Kokybės vadybos sistema paspartins akreditavimo tarnybos darbą


Siekdama efektyviau kovoti su korupcija ir užtikrinti geresnį teikiamų paslaugų efektyvumą, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos pradėjo diegti naują kokybės vadybos sistemą.
Pasak VASPVT direktoriaus Juozo Galdiko, naujoji sistema teigiamai paveiks tiek pačią tarnybą, tiek ir bendradarbiavimą su verslo atstovais, gydytojais, slaugytojomis, daugeliu medicinos prietaisų vartotojų ir kitomis institucijomis.



„Kokybės vadybos sistemos įdiegimas turėtų žymiai pagreitinti dokumentų priėmimą ir išdavimą, jų analizę, duomenų apdorojimą, taip pat pagerinti tarnybos veiklos procesų valdymą", – tvirtina J. Galdikas.

Anot VASPVT direktoriaus, sistema atliks ir tam tikrą tarnybos kokybės vidaus audito funkciją: „Sveikatos apsaugos ministerijos auditas tarnybai anksčiau yra pareiškęs tam tikrų pastabų, todėl stengiantis pašalinti trūkumus naujoji sistema taip pat atliks savotišką vidaus audito funkciją. Bet koks vadybos gerinimas ar naujos sistemos įdiegimas jau savaime yra darbo efektyvumo didinimas ir galimų atsitiktinių ar tyčinių pažeidimų prevencija."



Dar vienas įvardinamas kokybės vadybos sistemos privalumas – užkertamas kelias galimoms korupcijos apraiškoms. Visi dokumentai bus registruojami kompiuterinėje sistemoje. Atsiras galimybė sekti jų judėjimą tiek laiko, tiek asmenų, dirbančių su dokumentais ir duomenimis, atžvilgiu.



„Pavyzdžiui, tokio pat dokumento išdavimo terminas nuo jo priėmimo turi būti ne ilgesnis nei 30 dienų. Vienu atveju jo rengimas užtrunka vieną ar dvi dienas, kitu – jis išduodamas tik pasibaigus visam laikotarpiui. Kyla pagrįstas klausimas, ar tai nėra tam tikri korupcinės veiklos apraiškos signalai. Ateityje, įdiegus kokybės vadybos sistemą, tokie atvejai iškart bus matomi, bus galima analizuoti ir ištirti, ar minėtas pavyzdys atsirado natūraliai, ar buvo įtakotas pašalinių veiksnių", – teigia J. Galdikas.
Naujai diegiama kokybės vadybos sistema atitinka LST EN ISO 9001:2001 standarto reikalavimus. Tokia sistema jau naudojasi Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prie LR Sveikatos apsaugos ministerijos.


 


Gražina Paukštienė
VASPVT


 


SAM Ryšių su visuomene skyrius