Kalėdinis pirkimo bumas neaplenkia ir vaistinių



Iki Kalėdų likus kelioms savaitėms (galbūt ir dar anksčiau) prasideda didysis apsipirkimo metas… Žmonės perka dovanas savo artimiems ir mylimiems žmonėms, eglutes, žaisliukus bei kitas kalėdines puošmenas namams, gėrimus, saldainius ir gausybę įvairiausių šventiniam stalui skirtų maisto produktų… Visuotinis pirkimo bumas apima visus – net ir vaikus bei tuos, kurie nuolat skundžiasi savo varganomis pajamomis. Na, o kokios nuotaikos prieškalėdiniu laikotarpiu vyrauja vaistinėse? Ar jų taip pat neaplenkia visuotinis pirkimo bumas?..



Pramonės prospekte, Kaune, įsikūrusios „Eurovaistinės“ vedėja Jolita Bespalovienė pripažįsta, jog jau gruodžio viduryje vaistinės lankytojų ima pastebimai daugėti. Tačiau perkamų vaistų kiekis lieka įprastas – žmonės į vaistines veržiasi ieškodami… dovanėlių savo artimiesiems. Neretai lankytojus tenka aptarnauti net paskutinėmis prieššventinės darbo dienos valandomis. Paklausti, kodėl anksčiau nepasirūpino dovanėlėmis, pirkėjai vieningai tikina to padaryti negalėję per niekad nesibaigiančius darbus… Iš tiesų pastaraisiais metais tapo populiaru Kalėdų proga dovanoti įvairius vitaminus bei maisto papildus, kitas sveikatos stiprinimo priemones, kosmetiką.



Vaistininkė pastebi, jog paprastai yra perkamos dovanėlės trims asmenų grupėms – vyresniojo amžiaus žmonėms – tėvams, seneliams, vidutiniojo amžiaus asmenims ir vaikams. Mažiesiems dovanų gavėjams vaistiniai preparatai paprastai tampa priedu prie dovanėlių. Beje, tokiais „priedais“ savo anūkus stengiasi nudžiuginti seneliai.



Tėvams bei seneliams populiariausia dovana tampa bendro poveikio vitaminai, tonizuojamai veikiantys vaistiniai preparatai (jie itin naudingi žemą kraujo spaudimą turintiems asmenims), širdies bei kraujagyslių sistemą stiprinantys bei profilaktikai skirti, taip pat atmintį gerinantys preparatai. Pastaruoju metu ypač populiarūs žuvų taukai.


Moterys savo vyrams arba šie – žmonoms dažniausiai perka atskiroms amžiaus grupėms bei konkrečiai vyrams ar moterims skirtus maisto papildus. Tiesa, vyriškosios giminės atstovai vaistinėje turi didesnį pasirinkimą, nes savo antrosioms pusėms gali padovanoti ir vadinamųjų grožio vitaminų, skirtų veido ir viso kūno odai gražinti, plaukams, nagams stiprinti, bei įvairių kosmetikos priemonių.


Vaistinėje galima nusipirkti tikrai kokybiškos kosmetikos. Ją, beje, savo mamoms neretai stengiasi padovanoti dukros, gerai žinančios, koks kremas ar kita odos priežiūros priemonės joms labiausiai tinka. Tiesa, vyrams, gerai neišmanantiems visų šių subtilybių, nusiminti taip pat netenka, nes daug gerų patarimų jiems suteikia vaistinės konsultantės. Vaikinai prieškalėdiniu laikotarpiu į vaistines užsuka labai retai, savo mylimosioms ieško romantiškesnių dovanėlių. Tačiau visai kitaip elgiasi merginos – jos savo vaikinams perka vitaminus, priemones po skutimosi ir t. t.


Nors tėvai labai stengiasi, kad jų atžalos užaugtų sveikos ir stiprios, bet ne mažiau tuo rūpinasi ir seneliai. Dėl to ir pastarieji Kalėdų proga gana dažnai renkasi žaismingus, gražiose pakuotėse, su įvairiais „priedais“ – žaisliukais pateiktus vitaminus. Pavyzdžiui, populiarūs vitaminai mažiesiems „Marsietis“ su šratinuku prieš šventes labai greitai dingsta iš vaistinių lentynų…


Beje, lankytojai dovanėlių vaistinėse ieško ne tik prieš Kalėdas, bet ir Naujųjų Metų išvakarėse. Farmacininkė J. Bespalovienė prisipažino nežinanti nė vieno atvejo, kad po švenčių būtų kas nors atėjęs grąžinti gautos dovanos, bandydamas įteigti, jog ji jam nereikalinga arba kad gavo pernelyg daug pakuočių vitaminų ar kitų vaistinių preparatų.


Kalėdinės dovanos žavi ir tuo, kad būna gražiai, šventiškai įpakuotos. Tokie įpakavimai svarbūs ir vaistinėse dovanų ieškantiems pirkėjams. Žinodami tai, tiekėjai iš anksto tuo pasirūpina.