„Kalėdinis balius“ – 16 metų gyvuojanti tradicija

 


Didžiosios metų šventės šešėlyje nepalieka nė vieno… Tad nenuostabu, jog kalėdinėms bei naujametėms nuotaikoms lengvai pasiduoda net ir vieni rimčiausių specialistų – medikai. Galbūt ne visi gydytojai įstengia vieną žiemos vakarą praleisti kartu, tačiau yra kolektyvų, kurie labai entuziastingai puoselėja tokią tradiciją. Vienas jų – Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos kolektyvas. Klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė džiaugiasi, jog šio kolektyvo „Kalėdiniai baliai“ gyvuoja jau bemaž 16 metų…


 


Sovietinį „žiburėlį“ pavertė šilta švente


 


Mintis pirmą kartą surengti tokią šventę kilo spontaniškai. Keletas entuziastų medikų pirmąjį kalėdinį balių suorganizavo norėdami praskaidrinti šaltą „blokadinę“, mažai kalėdinio šurmulio teikusią nuotaiką (kuklios šeimos šventės šios spragos vis dėlto neužpildydavo) bei sugriauti pabodusio sovietmečio relikto – „žiburėlio“ įvaizdį (ši tradicija neatrodė nei priimtina, nei graži). Akušerių ir ginekologų kolektyvas tąsyk nusprendė, jog reikia surengti tokią šventę, į kurią būtų galima pasikviesti ne tik visus kolegas, bet ir savo vyrus bei žmonas, draugus ir net gerus pažįstamus. Prof. Rūta Nadišauskienė pripažįsta, jog kartu labai norėjosi išsinerti iš specialiųjų drabužių – baltų chalatų, kuriuos tekdavo kasdien vilkėti darbe, pasipuošti, pajuokauti, pasidaryti sau ir kitiems mažą pasaką, šventę. „Žinia, tokie kalėdiniai pobūviai labai padeda kolektyvui suartėti, sustiprėti, jo nariams tapti atsakingesniems, nuoširdesniems, juolab kad akušerių-ginekologų darbas yra komandinis. Juk gali būti labai išmintingas, tiesiog „auksarankis“, bet jei nejausi  pagalbos iš kolegų, bus labai sunku,“ – nuoširdžiai pripažįsta profesorė.


 


Visa valdžia – prezidento rankose


 


Ilgainiui šios šventės organizatoriai-entuziastai tarsi „išsisėmė“, pritrūko idėjų, todėl buvo nuspręsta, jog šventę turi kurti visi. Kad viskas vyktų sklandžiai, pastarąjį dešimtmetį „Kalėdinį balių“ organizuoja ir jam vadovauja prezidentas, kuriam talkina jo padėjėjas. Pastarasis kitais metais tampa prezidentu, o jam padėjėju išrenkamas naujas bendradarbis… Paprastai šventei vadovauja pora – vyras ir moteris. Toks įpareigojimas tarsi garantuoja, kad šventė tikrai įvyks. Buvo laikų, kai iš visos klinikos susirinkdavo 15–16 žmonių, bet svarbiausia, kad ta šventė nemirė…


Prieš kelerius metus nuspręsta kiekvienam baliui sugalvoti temą. Jau buvo ir daug aikčiojimų bei nuostabos sukėlusios „Šecherezados naktys“, kurioje dalyvavo „atstovai“ iš Kinijos, Japonijos, Libano, Indijos ir t. t., nustebinę nepaprastai gražiais kostiumais, buvo ir „tikrieji“ bei „naujieji“ lietuviai, pasistengę išlaikyti temos „Lietuviais esame mes gimę“ aktualijas… Na, o šių metų šventės prezidentė docentė Daiva Vaitkienė (jos padėjėjas ir būsimasis kitų metų prezidentas – gydytojas Vytautas Abraitis) paprašė kolegas prisiminti keliones ir pasidalyti patirtais įspūdžiais. Na, o tie, kuriems nepavyko niekur išvažiuoti, – galės garsiai išreikšti savo svajones… Nors griežtai nereikalaujama dalyviams pasipuošti vakaro temą atitinkančia apranga, tačiau toks pageidavimas išlieka. Ir absoliuti dauguma jo laikosi.


 


Moka ir dirbti, ir linksmintis


                                                     


Iš tiesų, ar ne smagu stebuklais ir netikėtumais dvelkiantį vakarą pamatyti visiškai naujai, nekasdieniškai, kartais – tiesiog pritrenkiamai atrodantį savo kolegą ar kolegę, išvysti bei išgirsti „užslėptus“ jų  talentus, kartu pasilinksminti, pasivaišinti. Juolab kad sukurti puikią šventinę nuotaiką padeda ir gera aplinka. Akušeriai-ginekologai bei jiems artimi žmonės renkasi ten, kur jauku. Juos jau svetingai priėmė restoranai „Svarstyklės“, „Babilonas“ „Senieji rūsiai“… Na, o šįmet tam tikrą išbandymą teks „patirti“ restoranui „Šimtas“. Taigi kas gali paneigti, jog KMU Akušerijos ir ginekologijos skyriaus medikai moka ne tik gerai dirbti, bet ir įdomiai, turiningai, vieningai linksmintis. Visiems gerų švenčių!


 
Ramutė PEČELIŪNIENĖ