Net ir per didžiąsias šventes dalis medikų bei vaistininkų nenusivelka baltų chalatų

Medikų pagalba reikalinga ne tik darbo dienomis, bet ir šventiniu laikotarpiu. Dalis gydytojų bei vaistininkų jau įpratę dirbti tuomet, kai mes sėdime prie vaišių stalo ar vykstame į svečius…

Kaune, Savanorių pr./Žemaičių g. įsikūrusios „Farma“ vaistinės vedėja Zita Peleckienė patikino, jog šios vaistinės durys būna atviros ir dieną, ir naktį tiek darbo, tiek švenčių dienomis. Per šventes į budinčią vaistinę žmonės skuba ieškodami vaistų nuo skausmo, peršalimo, o kai kas – dovanėlės savo artimam žmogui. Farmacininkei ne kartą teko dirbti tiek Kalėdų, tiek Naujųjų metų naktį. Paprastai nuo 22.00 iki 24.00 valandos lankytojų srautas būna didžiausias. Be vaistų, jie dar nori išgirsti patarimų, kuo gydyti peršalimą, sutvarkyti nedideles traumas, kaip pagelbėti karščiuojantiems, sloguojantiems vaikams. Labai dažnai šventinėmis dienomis būtent budinčioje vaistinėje tėvai klausia patarimų susirgus vaikams. Namie palikus sergantį vaiką gimdytojų nuotaika būna pakankamai bloga, be to, netikėta liga gerokai sugadina šventinį vakarą, todėl neretai tokie lankytojai būna pikti, suirzę. Vaistininkės būna priverstos ne tik dalyti vertingus patarimus, kaip gydyti, slaugyti ligonį, bet ir paguosti, nuraminti… 


 


Ar sunku dirbti vaistininkams, kai visi linksminasi, kai reikia palikti savo šeimą ir vietoj malonaus pasisėdėjimo prie šventinio stalo, šilto bendravimo su artimaisiais skubėti į darbą? Vaistininkė Z. Peleckienė pripažino, jog su savo darbo specifika jau seniai susitaikiusi ir puikiai supranta, kad yra taip, kaip yra. Beje, švenčių naktimis lankytojų pastebimai padaugėja, todėl dirbti būna nelengva.


Tiesa, maloniai nustebina vis dažniau pasitaikantis išskirtinis lankytojų dėmesys. Kas nors pavaišina obuoliu ar saldainiu, kitas, eidamas iš bažnyčios, atneša pašventintą eglės šakelę. Tai nuteikia labai maloniai ir tarsi nubraukia patirtą nuovargį.


 


Šventėms pasiruošia daugiau lovų ir instrumentų


 


Šiaulių apskrities ligoninės Traumatologinio skyriaus vedėjui Robertui Mikalauskui ne kartą šventes teko praleisti budint ligoninėje. Jo skyriaus medikai iš anksto žino, kam teks dirbti per šventes (jau net nusistovėjęs bent 15 metų grafikas). Paprastai „linksmiausiu“ metų laiku tenka padirbėti visiems iš eilės. „Iš anksto esame nusiteikę rimtam darbui, nes visada galima sulaukti netikėtų pacientų, dėl kurių savo kolegas su Naujaisiais metais kartais gali pasveikinti ne anksčiau kaip vėlyvą rytą“, – sako traumatologas. Tačiau vedėjas džiaugiasi, kad pastaraisiais metais per šventes pavyko išvengti incidentų su pacientais, nebuvo ir patyrusiųjų sunkių traumų, todėl neteko pagalbon kviestis kolegų. Medikas įsitikinęs, jog tai lemia kultūringesnis žmonių elgesys, saugesnės šventinės petardos. Anksčiau žmonės dažniau sprogdindavo įvairius savadarbius sprogmenis arba iš sovietinių karinių dalinių gautas granatas, todėl nestigdavo pacientų su nutrauktais pirštais ar kitais sunkiais sužalojimais. Dabar į ligoninę dažniau atvežamas paslydęs, susimušęs arba ką nors susilaužęs žmogus… R. Mikalauskas patikino, jog kiekvienoms šventėms medikai būna gerai pasiruošę, palikę laisvų lovų, operacinės instrumentų. Aišku, būna smagu, jei iki ryto taip ir netenka jų panaudoti.


 


Traumatologas sako, jog nemažai neblaivių piliečių, patyrusių traumas,  į medikus kreipiasi ne iškart, o antrą ar net trečią švenčių dieną po nelaimės. Gal jiems tuo metu ir neskauda, gal dalis jų nori prablaivėti, tačiau yra ir labai aplaidžiai žvelgiančių  į savo sveikatą. Vis dėlto, jeigu lūžusi galūnė pabūna keletą dienų neįmobilizuota, odoje netrukus susidaro pūslės, trukdančios tolesnei  skubiai operacijai, o tai sunkina gydymą.


Priėmimo skyriuje dirbantys medikai neretai susiduria su girtais ir gana agresyviai nusiteikusiais pacientais. Kurį laiką šiame skyriuje budėdavo policijos pareigūnai, tačiau, taupant įstaigos lėšas, jų paramos buvo atsisakyta. Vis dėlto medikai pasijuto nesantys saugūs, todėl policininkai buvo grąžinti į skyrių, nors ir ne visai parai.


Švenčių dienomis niekad netrūksta ligonių ir Kauno medicinos universiteto klinikose. Skubios pagalbos skyriaus vadovo dublerė Vida Vaidotaitė patikino, jog per šventes (neretai jos tęsiasi po keletą dienų) čia pagalbos ieško ir rimtai susirgę, patyrę traumas, ir vos sunegalavę pacientai. Vienus atveža greitosios pagalbos automobiliai, kiti atvyksta patys. Beje, kiekvienais metais besikreipiančiųjų tolydžio daugėja. Ir ne tik per šventes… Medikams dirbti būna gana sunku, tačiau dėl to gydytoja nuoskaudos nejaučia. Ji pripažįsta, jog per šventes dirba ne tik jie, bet ir gaisrininkai, policininkai ir daug kitų specialistų…

Ramutė PEČELIŪNIENĖ