ES remiami šeimos gydytojų projektai aptarti konferencijoje

Š. m. sausio 12 d. Vilniuje vykusioje konferencijoje „ES remiami šeimos gydytojų projektai: sėkmė ir pamokos“ savo patirtį šioje srityje pristatė Jurbarko rajono savivaldybės, UAB Šilutės šeimos gydytojų centro, VšĮ Salantų pirminės sveikatos priežiūros centro atstovai. Naudingos informacijos pradedantiesiems įgyvendinti projektus suteikė Sveikatos apsaugos ministerijos, Centrinės projektų valdymo agentūros specialistai.


Konferencijoje dalyvavo dauguma iš 74 projektų vykdytojų, 2006 m. su Sveikatos apsaugos ministerija ir Centrine projektų valdymo agentūra pasirašiusių Europos Sąjungos paramos teikimo sutartis. Jų vadovaujami projektai šiuo metu pradedami įgyvendinti Tauragės, Marijampolės, Klaipėdos, Telšių, Šiaulių, Panevėžio apskrityse bei Raseinių rajone.


Konferencijos metu Sveikatos apsaugos ministerijos Europos Sąjungos paramos skyriaus vedėja Kristina Auruškevičienė pristatė, kaip struktūrinių fondų parama įsisavinama plečiant ir modernizuojant šeimos gydytojų paslaugų infrastruktūrą. Iš viso pasirašyta 121 sutartis, pagal kurias įvairiems šeimos gydytojų projektams skirta 82,3 mln. Lt paramos.


Pasak K. Auruškevičienės, šiuo metu iš jų visiškai baigta 12 projektų, o iki 2008 m. pabaigos turi būti įgyvendinti visi. Numatoma, kad bus modernizuota apie 140 pirminės sveikatos priežiūros įstaigų, pagerės čia teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybė ir prieinamumas 33 Lietuvos savivaldybių gyventojams.

Pranešimą skaitęs Jurbarko rajono savivaldybės gydytojas Raimundas Šulinskas akcentavo, jog jau projekto pradžioje būtina prognozuoti, kiek realiai lėšų bus panaudota, kad laiku būtų galima tikslinti biudžetą. Jis projektus pradedantiems vykdyti kolegoms patarė tiksliai sudaryti pirkimų planą, atsižvelgiant į derinimo su Centrine projektų valdymo agentūra terminus, atsiskaitymą su rangovais planuoti atsižvelgiant į mokėjimo prašymų apmokėjimo terminus.

UAB Šilutės šeimos gydytojų centro direktorius Adomas Lukoševičius ir VšĮ Salantų pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Adolfina Nijolė Elijošaitienė rekomendavo konsultuotis tiek su Centrinės projektų valdymo agentūros specialistais, tiek su savo projektų administratoriais. Šių sėkmingai įgyvendintų projektų vykdytojai patarė atkreipti dėmesį į tai, kad vykdant viešuosius pirkimus, būtų įsigyta būtent tai, kas numatyta projekto biudžete.
Centrinės projektų valdymo agentūros Struktūrinių fondų valdymo skyriaus atstovė Lina Matukienė kalbėjo apie projektų įgyvendinimą apsunkinančias problemas. Pavyzdžiui, projektų vykdytojams nereikėtų pamiršti paramos sutarties nuostatos dėl audito ir draudimo, kas neretai pasitaiko. Taip pat būna atvejų, kai projekto veiklos net nepradedamos vykdyti, kol nenusiperkamos projekto administravimo paslaugos. Vienas iš dažniausiai pasitaikančių pažeidimų – kartu su mokėjimo prašymu pateiktuose atliktų darbų aktuose užfiksuoti darbų kiekiai neatitinka realiai atliktų darbų.


Kodėl Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama turėtų būti viešinama – kalbėjo Centrinės projektų valdymo agentūros komunikacijos specialistė Eglė Kučinskaitė. Ji paaiškino, kokią realią naudą viešindamos savo projektų pasiekimus turi pačios įstaigos – tai didesnis žinomumas, reputacijos ir įvaizdžio kūrimas visuomenėje ir pan. Pateikta pavyzdžių, kaip projektų vykdytojai informuoja apie darbus, atliekamus įsisavinant ES paramą, bei nurodyti naudingi informacijos šaltiniai.


Konferencija organizuota įgyvendinant Sveikatos apsaugos ministerijos projektą „Informacijos apie Lietuvos 2004–2006 m. BPD 1.4 priemonės įgyvendinimą skleidimas bei pasiruošimas 2007–2013 m. programavimo periodui“. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos lėšomis.

Gabrielė Šerėnienė
Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė