Daugiau kaip 50 tūkstančių Lietuvos medikų gali pasitikrinti savo spaudo numerį internete

Pagal profesijas suskirstytame Sveikatos priežiūros specialistų spaudų numerių sąraše yra skelbiami spaudo numeriai, suteikti medicinos gydytojams, gydytojams odontologams, bendrosios praktikos slaugytojams, akušeriams, gydytojo odontologo padėjėjams, dantų technikams, burnos higienistams.


„Paskelbus šį sąrašą internete, sveikatos priežiūros specialistas lengvai gali sužinoti savo spaudo numerį, – teigia Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (Akreditavimo tarnyba) direktorius prof. Juozas Galdikas. – Ypač tai bus naudinga sveikatos priežiūros įstaigų administracijų atstovams. Nuo 2006 m. rugsėjo 1 d., norėdamos sužinoti savo darbuotojų spaudų numerius, į mūsų tarnybą kreipėsi daugiau nei du šimtai įstaigų.“ Direktorius pažymėjo, kad šio sąrašo paskelbimas leidžia medikams greičiau sužinoti reikiamą informaciją, taupo jų laiką. Tačiau, jei sąraše aptinkama medikų vienodais vardais bei pavardėmis, J. Galdikas pataria kreiptis į Akreditavimo tarnybą ir pasitikslinti spaudo numerį.


„Nors Sveikatos priežiūros specialistų spaudų numerių sąrašas yra daugiau skirtas medikams, jis naudingas ir visuomenei, – aiškina prof. J.Galdikas. – Kilus abejonei, ar asmuo, teikiantis sveikatinimo paslaugas iš tiesų yra sveikatos priežiūros specialistas, galima tai pasitikrinti internete.“


Asmens sveikatos priežiūros specialistams, kurie baigs ir gaus formaliojo švietimo institucijos (atitinkamus sveikatos specialistus rengiančių kolegijų ar universitetų) diplomą, Akreditavimo tarnyba, gavusi iš mokymo įstaigos absolvento duomenis, spaudo numerį suteiks automatiškai.


„Sveikatos specialisto spaudo numeris – tai unikalus sveikatos specialisto tapatybės nustatymo numeris, – primena prof. J.Galdikas. – Todėl medikai turėtų žinoti, kad, pametus savo spaudą, naujas numeris jiems nebus suteikiamas.“ Sveikatos sistemos specialistai, kurie neturi licencijos, bet nori turėti numerius spaudui, turėtų kreiptis į Akreditavimo tarnybą.


Pažymima, kad informacija apie sveikatos specialistų spaudams suteiktus numerius leis ateityje kurti duomenų bazę, kurioje bus kaupiamos žinios apie sveikatos specialistų skaičių Lietuvoje, jų licencijas ir išklausytus tobulinimosi kursus. Duomenų bazė užtikrins sveikatos specialisto spaudo numerio unikalumą. Tai leis tiksliau nustatyti sveikatos specialistų suteiktų paslaugų ir išrašytų receptų skaičių, identifikuoti įrašus medicinos dokumentuose. Pabrėžiama, kad Sveikatos priežiūros specialistų spaudų numerių sąraše pateikta informacija naudinga ne tik ligonių kasoms, bet ir teisėsaugos institucijoms.


Sveikatos priežiūros specialistų spaudams suteikti numeriai skelbiami Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje (http://www.sam.lt/lt/sritys/licencijos/) ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos svetainėje (http://vaspvt.sam.lt).


Gražina Paukštienė

Valstybinė akreditavimo
sveikatos priežiūros veiklai
tarnyba prie SAM