Sunkiai sergantiems ligoniams – daugiau paliatyviosios pagalbos paslaugų

SA ministras R. Turčinskas įsakymu patvirtino Paliatyviosios pagalbos paslaugų suaugusiems ir vaikams teikimo reikalavimų aprašą. Juo nustatyta, kaip paliatyviosios pagalbos paslaugos bus teikiamos ambulatorinėse ir stacionarinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Iki šiol paliatyviosios pagalbos teikimas reglamentuotas nebuvo.

Paliatyvioji pagalba – tai pavojinga gyvybei, nepagydoma, progresuojančia liga sergančio ligonio ir jo artimųjų gyvenimo kokybės gerinimo priemonės. Šios priemonės leidžia išvengti kančių arba palengvina jas, padeda spręsti kitas fizines, psichosocialines ir dvasines problemas, stiprina pacientų norą gyventi.


„Naujajame apraše sveikatos priežiūros darbuotojams nustatomas gydomų ir slaugomų ligonių skaičius bei apsilankymų ligonių namuose trukmė, – pabrėžia Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Bielinienė. – Svarbiausia, kad paliatyviąją pagalbą ligonis gaus tol, kol ji jam bus reikalinga, neatsižvelgiant į jau suteiktas stacionarines slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas.“


Nustatyta, kad paliatyviąją pagalbą teiks specialistai, aukštojoje mokykloje išklausę ne mažiau kaip 36 val. paliatyviosios pagalbos kursą ir turintys tai patvirtinantį pažymėjimą.


Paliatyviosios pagalbos paslaugų teikimo mastą, specialistų komandų skaičių pagal šių paslaugų aptarnaujamoje teritorijoje poreikį nustatys asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovai. Įsakymu apibrėžiama minimali paliatyviosios pagalbos specialistų komanda. Ją sudaro paliatyviosios pagalbos paslaugas pagal savo kompetenciją teikianti ne mažiau kaip 3 specialistų (gydytojo, slaugytojo ir socialinio darbuotojo) komanda.


Esant poreikiui, ligonį gali konsultuoti psichologas ar psichoterapeutas. Taip pat, jei to pageidauja pacientas bei jo artimieji, konsultuoti gali dvasinės misijos grupė – kapelionas ir dvasiniai asistentai. Dėl tokio bendradarbiavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovui rekomenduojama pasirašyti sutartį su kompetentinga bažnytine institucija (2002 m. Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos Vyskupų konferencija pasirašė susitarimą dėl katalikų bažnyčios sielovados teikimo sveikatos priežiūros įstaigose).


Asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovams taip pat rekomenduojama pasitelkti į pagalbą savanorius – asmenis, kurie laisva valia ir negaudami atlygio atlieka visuomenei naudingą darbą. Jų veikla turi būti reglamentuojama įstaigos vadovo nustatyta tvarka.


Įsakymas „Dėl Paliatyviosios pagalbos paslaugų suaugusiesiems ir vaikams teikimo reikalavimų aprašo patvirtinimo“ įsigalios jį paskelbus „Valstybės žiniose“. Šiuo metu rengiami teisės aktai, pagal kuriuos sveikatos priežiūros įstaigos, atitinkančios reikalavimus, galės papildyti savo licencijas ir teikti paliatyviosios pagalbos paslaugas.


Šis teisės aktas parengtas įgyvendinant Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, LR Vyriausybės programą ir Valstybinės vėžio profilaktikos ir kontrolės 2003-2010 metų programos nuostatas. Paliatyviosios pagalbos paslaugų suaugusiesiems ir vaikams teikimo reikalavimų aprašas skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje http://www.sam.lt/lt/sritys/asmens-sveikata/slaugytojas/.


Nijolė Bielinienė

Sveikatos apsaugos ministerijos
Asmens sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė