Svarbiausia – tarptautinis pripažinimas

Mokslinė profesoriaus veikla sulaukė plataus pripažinimo, yra neatskiriama nuo jo vadovaujamos Gastroenterologijos klinikos, kuri neseniai paminėjo savo 15 metų sukaktį. Ta proga susirinkus į konferenciją buvo įvertintas nueitas kelias, pasidžiaugta atliktais darbais. Jubiliejui buvo išleistas žurnalas „Gastroenterologija ir hepatologija“, skirtas edukacijai: mokyti terapeutus, šeimos gydytojus, kuo platesniam Lietuvos gydytojų ratui paskleisti naujausius diagnostikos ir gydymo metodus. Per metus numatoma išleisti du numerius.


Sunku išvardyti visus prof. L.Kupčinsko laimėjimus, vardus, pareigas. Kaip tarptautinis ekspertas per pastaruosius trejus metus rengė net trejas Europos Sąjungos viškinimo sistemos ligų moksliniais įrodymais pagrįstas diagnostikos ir gydymo rekomendacijas: 2005 m. – H. pylori sukeltų ligų, Krono ligos – 2004 m., o 2006 m. opinio kolito. Kaip kviestinis lektorius skaitė paskaitas Europos gastroenterologų mokyklos kursuose Neapolyje, Prahoje, Maskvoje.


Paskelbė per 320 mokslinių publikacijų, iš jų nuo 2002 m. 15 straipsnių žurnaluose, turinčiuose MII (ISI) indeksą. 2006 m. tarp 60 straipsnių iš 12 šalių prof. L.Kupčinsko straipsnis pripažintas geriausia 2004–2005 metų Centrinės ir Rytų Europos autorių moksline publikacija („Gastroenterology“; žurnalo cit. Indeksas = 13,0) ir apdovanotas tarptautine R.O.Beres premija.


Prof. L.Kupčinskas 2001 m. kartu su kitais įsteigė Europos opinio kolito ir Krono ligos organizaciją, yra Lietuvos skyriaus pirmininkas, Europos Gastroenterologų ir hepatologų Tarybos narys (2004). Parengė ir vadovavo šešioms ES bei kitoms akademinėms tarptautinio bendradarbiavimo programoms, laimėjo Taivanio-Baltijos fondo mokslinį grantą H. pylori infekcijos tyrimams. Buvo 6-osios Europos Gastroenterologų konferencijos, kurioje dalyvavo 22 valstybių atstovai, prezidentas. Yra tarptautinių žurnalų „World Journal of Gastroenterology“, „Folia Gastroenterologica & Hepatologica“, 5 Lietuvos ir Baltijos šalių žurnalų redakcijų narys, „Medicina“ mokslinio redaktoriaus pavaduotojas. Vadovavo septynioms apgintoms daktaro disertacijoms. Vadovėlio „Klinikinė gastroenterologija“, knygų bendraautorius..


Prof. L.Kupčinskas sako, kad jo mokslinės veiklos laimėjimai susiję su pagrindine Gastroenterologijos klinikos moksline tema „Mikrofloros, organizmų genetinių ypatybių bei aplinkos veiksnių reikšmė virškinimo ligų etiopatogenezei“ ir nuosekliais tyrinėjimais, nes juo toliau, juo labiau aiškėja mikrofloros įtaka tam tikroms virškinimo ligoms, jų atsiradimui. Labiausiai profesorių džiugina mokslinės veiklos pripažinimas tarptautiniu mastu. Tarptautiniai ryšiai palengvina planuojant viso kolektyvo mokslinį darbą, kurį vykdo didesnioji dalis klinikos, pasirenkant aktualias temas.


Gastroenterologijos klinikoje jau tapo tradicija, kad nauji žmonės ateina į kliniką tik per doktorantūrą. Šiuo metu yra trys doktorantai. Iš 17 klinikoje dirbančių gydytojų devyni yra apgynę daktaro disertacijas. Artimiausiu metu ginsis dar viena jauna mokslininkė.


Rengiant jaunus mokslininkus, pasinaudojama ir tarptautinio bendradarbiavimo galimybėmis. Štai 2006 m. klinika buvo apdovanota Europos Komisijos prizu už geriausiai parengtą Leonardo da Vinčio programą, skirtą daktarantams tobulinti. Klinikoje realiai įgyvendinamas studijų, mokslo ir gydymo meno vienovės principas.


Tačiau, kaip pažymi prof. L.Kupčinskas, klinikinis darbas yra pagrindinis. Vykdant klinikinę veiklą pagal šiuolaikines metodikas, jame atsispindi naujausios mokslinės idėjos, ligoniai gauna moksliniais įrodymais pagrįstą medicinos pagalbą.


Prof. L.Kupčinskas 1994 m. įkūrė kompleksinę Lietuvos H. pylori mokslinių tyrimų grupę. Joje dalyvauja ne tik Gastroenterologijos klinika, bet ir mikrobiologai, patologai, biologai, vaikų gastroenterologai, chirurgai. Vadovaujami profesoriaus, jie pirmieji Lietuvoje išskyrė ir 1995 m. išaugino H. pylori bakteriją, išnagrinėjo genetines jos savybes, paplitimą, virulentiškumo veiksnius, atsparumo antibiotikams genetinius mechanizmus, reikšmę skrandžio uždegimui, opaligei, skrandžio vėžiui atsirasti, tyrė ir epigenetinius šio proceso mechanizmus, nustatė veiksmingiausius antibiotikų derinius bakterijai sunaikinti.


H. pylori problema jau išspręsta Lietuvoje ir tarptautiniu mastu, nes opaligė išgydoma.


Prieš 10–15 metų Lietuvoje. buvo užsikrėtę apie 50 proc. vaikų. O dabar – tik 25 proc. Mažėja ir skrandžio vėžio paplitimas, nors ši problema toliau išlieka aktuali.


Ši mokslininkų grupė išsikėlė ir sprendžia naujas problemas. Tai uždegiminės žarnyno ligos, opinis kolitas ir Krono liga, kuriomis sergamumas išsivysčiusiose šalyse didėja, ypač Krono liga. Panašios tendencijos stebimos ir Lietuvoje.


Tai gana sunkios ligos. Jos, nediagnozuotos laiku, gali sukelti sunkias komplikacijas, kai kuriais atvejais – net pasibaigti mirtimi. Šios ligos yra genetiškai nulemtas organizmo atsakas į žarnyno bakterinius maisto alergenus. Profesoriaus vadovaujami mokslininkai vieni iš nedaugelio Rytų Europoje ištyrė pagrindinius Krono ligos genus, kurių polimorfizmas didina Krono ligos atsiradimo riziką. Įdomu, kad pagrindinio Krono ligos geno NOD2/CARD15 polimorfizmas mūsų populiacijoje pagal VNP8, VNP12 mutacijas panašus į Šiaurės Europos, o pagal VNP13 mutaciją – į Vidurio ir Pietų Europos genetinius Krono ligos duomenis. Šie duomenys svarbūs ne tik medicinai, bet padeda daryti tam tikras populiacijų genetikos mokslui svarbias išvadas. Klinikoje įdiegta daug Krono ligos ir opinio kolito naujų diagnostikos ir biologinės terapijos metodų. 2005 m. Kauno regione įkurtas opinio kolito ir Krono ligos registras.


Klinikos kolektyvas nuosekliai dirba hepatologijos, ypač invazyvinės, srityje. Šią kryptį paskatino KMUK chirurgų plėtojama transplantologija. Bendradarbiaujant su Radiologijos klinika įdiegta daug naujų invazinių diagnostikos ir gydymo metodų. Tai transigulinė kepenų biopsija, portokovalinė nuosruva (šuntavimas), daug kraujagyslių gydomųjų procedūrų. Klinikos vadovas džiaugiasi, kad padedant klinikų imunologijos ir genetikos laboratorijai, įdiegti ir genetiniai tyrimai.


Kaip sako prof. L.Kupčinskas, vieni tiek negalėtų nuveikti. Laimėjimai pasiekti bendradarbiaujant su daugeliu klinikų: Patologinės anatomijos, Chirurgijos, Radiologijos, Intensyviosios terapijos, Akušerijos ir ginekologijos, Vaikų ligų, Onkologijos, Mikrobiologijos, Anatomijos institutu, Kardiologijos institutu. Sudėtinis darbas, kolegų pagalba ir padeda pasiekti tokių gerų rezultatų. Klinikos darbus remia Universitetas, mokslo programas parėmė KMU Mokslo fondas, Valstybinis Mokslo ir studijų fondas, Baltijos-Taivano fondas ir kt. Profesorių džiugina, kad jo vadovaujama klinika draugiškai ir kolegiškai bendradarbiauja su kitų Lietuvos miestų kolegomis. Naujausia informacija paskleidžiama per tobulinimosi kursus, bendras konferencijas, taip pat supažindinama su KMU Gastroenterologijos klinikos galimybėmis. Reikšmingas yra bendradarbiavimas su užsienio partneriais: su Magdeburgo, Kylio, Taipėjaus universitetais rengiant bendrus darbus. Prof. L.Kupčinskas pažymi, kad svarbiausias ir pats didžiausias laimėjimas yra tarptautinis klinikos darbų pripažinimas: dalyvavimas rengiant Europos pagrindinių virškinimo ligų gydymo ir diagnostikos rekomendacijas, skaitant paskaitas Europos Gastroenterologų mokyklos renginiuose, mokslinių darbų publikacijos svarbiausiuose tarptautiniuose gastroenterologijos srities žurnaluose. Tačiau širdžiai mieliausia yra kasdienis klinikinis darbas ir galimybė padėti sunkiomis virškinimo ligomis sergantiems ligoniams.


 


Loreta Giedraitienė