Naujos sutartys – nauja paslaugų apmokėjimo tvarka



Teritorinės ligonių kasos jau sudaro sutartis su gydymo įstaigomis dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu bei šių paslaugų apmokėjimo. Ir šiose sutartyse, jų turinyje atsispindės nuo šių metų sausio įsigaliojusi nauja paslaugų apmokėjimo tvarka.



Privalomojo sveikatos draudimo tarybos apsvarstyta bei sveikatos apsaugos ministro patvirtinta tvarka gydymo įstaigas turėtų skatinti teikti kokybiškas specializuotas ambulatorines, dienos chirurgijos, dienos stacionaro ir kitas ne tik medicininiu, bet ir ekonominiu požiūriais efektyvias paslaugas, o tuo pačiu racionaliau naudoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšas.


Pagal naująją tvarką paslaugos suskirstytos į aštuonias rūšis: specializuotas ambulatorines, priėmimo bei skubiosios pagalbos, dienos stacionaro, dienos chirurgijos, stebėjimo (paslaugos teikimo trukmė – nuo 8 iki 24 valandų), trumpalaikio gydymo (paslaugos trukmė – iki 72 valandų), stacionarines bei nepriskiriamas stacionarinėms paslaugas.


Naujoji tvarka leidžia atsisakyti paslaugų teikimo ribojimo, o sveikatos priežiūros įstaigoms suteikia galimybę parinkti pacientui geriausiai tinkančią paslaugos teikimo formą.


Nuo sausio 1-osios atsisakyta stacionarinių paslaugų suskirstymo į grupes, o stacionarinės paslaugos apmokamos vadovaujantis patvirtintais teikimo bendraisiais ir specialiaisiais reikalavimais. Ligonių kasų bei gydymo įstaigų sutartyse siūloma numatyti lėšas stacionarinėms ir visoms kitoms (išskyrus nepriskirtinas stacionarinėms) paslaugoms apmokėti bei sudaryti lėšų rezervą. Sutartys dėl nestacionarinių ir trumpalaikio gydymo paslaugų apmokėjimo sudaromos kaip prioritetinės.


Už trumpalaikio gydymo paslaugas, jei jų suteikta ne daugiau nei nurodyta ligonių kasos ir gydymo įstaigos sutartyje, bus mokama 60 proc. atitinkamos stacionarinės paslaugos bazinės kainos, o nestacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos apmokamos nustatytomis bazinėmis kainomis.


Jeigu nestacionarinių ir trumpalaikio gydymo paslaugų suteikiama daugiau nei nurodyta sutartyje, už jas mokama sutartyje numatytomis rezervo lėšomis ir nepanaudotomis lėšomis, skirtomis stacionarinėms paslaugoms. Jei šių paslaugų suteikiama mažiau nei nurodyta sutartyje, ir eilės specializuotoms ambulatorinėms paslaugoms paskutinę ataskaitinio mėnesio darbo dieną pas visus šias paslaugas teikiančius specialistus neviršija dešimties darbo dienų, tai faktiškai suteiktoms paslaugoms apmokėti skirta lėšų suma gali būti indeksuota. Jeigu apmokėjus šias paslaugas lieka nepanaudotų lėšų, jas metų pabaigoje ligonių kasos panaudoja kitų sveikatos priežiūros įstaigų suteiktoms paslaugoms apmokėti.


Stacionarinės sveikatos priežiūros paslaugos apmokamos nustatytomis bazinėmis kainomis apskaičiuojant balo vertę sveikatos priežiūros įstaigos mastu. Jei įstaiga suteiks paslaugų mažiau nei numatyta sutartyje, balo vertė gali būti padidinama iki 10 procentų. Jei ir tuomet susidarytų lėšų likutis, jis gali būti panaudotas nestacionarinėms paslaugoms apmokėti.


Dienos chirurgijos bei priėmimo ir skubiosios pagalbos paslaugos apmokamos jų bazinėmis kainomis ir tais atvejais, kai suteiktos paros stacionaro sąlygomis.


Specialistų nuomone, visa tai leistų pritraukti daugiau paslaugų teikėjų, privačių gydymo įstaigų ir šiemet suteikti geru dešimtadaliu tokių sveikatos priežiūros paslaugų daugiau nei pernai.


Valstybinės ligonių kasos prie SAM
Ryšių su visuomene skyrius