Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolei – Europos Sąjungos reikalavimai

Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktam Narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymo projektui. Jo tikslas – užtikrinti, kad narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakai (prekursoriai) nebūtų naudojami neteisėtai narkotinių ir psichotropinių medžiagų gamybai, bei suderinti jų kontrolės reglamentavimą su Europos Sąjungos teisės aktais.


Įstatymu nustatomi veiklos, susijusios su narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakais (prekursoriais), ir jos kontrolės teisiniai pagrindai. Juo siekiama išvengti ES ir nacionalinės teisės prieštaravimų, užtikrinti ES reglamentų įgyvendinimą.


Narkotinės ir psichotropinės medžiagos – į Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus kontroliuojamųjų medžiagų sąrašus įrašytos gamtinės ar sintetinės medžiagos, kurios dėl kenksmingo poveikio ar piktnaudžiavimo jomis sukelia sunkų žmogaus sveikatos sutrikimą, pasireiškiantį asmens psichine ir fizine priklausomybe nuo jų, ar pavojų žmogaus sveikatai. Narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakai (prekursoriai) – į oficialų sąrašą įtraukta medžiaga.


Veiklos, susijusios su narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakais (prekursoriais), kontrolę pagal kompetenciją vykdo policijos, muitinės įstaigos ir Vyriausybės įgaliotos institucijos.