Ar bus užkirstas kelias besikartojantiems pažeidimams vaistinėse?

Per praėjusius metus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmacijos produktų platinimo inspekcija atliko 380 farmacinę veiklą vykdančių įmonių – 132 vaistinių ir 248 jų filialų – patikrinimus. Tai 132 patikrinimais daugiau nei ankstesniais, 2005 metais. Padirbėta, kaip sakoma, iš peties, jeigu neminėsime, kad šioje srityje dirbančių inspektorių gretos pasipildė trimis žmonėmis. Ką atskleidė patikrinimai? Inspekcijos vadovas Vitalijus Michalkovas teigia:"


„Tikrinome tiek, kiek vaistinių kiekvieno mėnesio pradžioje būdavo suplanuota patikrinti, vadovavomės sudarytais mėnesiniais patikrinimų planais. Be planinių patikrinimų, atsiliepdami į gyventojų skundus, signalus, kilusius sunkumus, atlikome 49 tikslinius patikrinimus. Jų pernai buvo perpus mažiau nei 2005-aisiais.“


Tačiau tai, kad gyventojai rečiau skundžiasi, dar nerodo, jog dauguma vaistinių dirba nepriekaištingai. Pasak V. Michalkovo, ne visi gauti ar išklausyti gyventojų skundai yra pagrįsti. Žmonės vis dar skundžiasi dėl vaistų kainos, nors kainas, išskyrus kompensuojamųjų vaistų, jau seniai reguliuoja rinka. Ne visada pasitvirtina ir vartotojų abejonės dėl vaistų kokybės – tai matome atlikę papildomus tyrimus Vaistų kontrolės laboratorijoje. Tačiau ir vaistininkai ne be „nuodėmės“ – žiūrėk, įkiša žmogui preparatą, kurio galiojimo terminas jau pasibaigęs. Toks pažeidimas laikomas esminiu, kitaip tariant, kritiniu.



Dažniausi pažeidimai



Bene dažniausiai vaistinėse pažeidžiamos gamintojų nurodytos vaistų laikymo sąlygos (128 atvejai), ardomos originalios pakuotės nepaliekant ant vaisto pakuotės būtinos informacijos (55 atvejai), vaistai išduodami pagal netinkamai apiformintus receptus (63 atvejai), neužtikrinamas psichotropinių vaistų saugumas (41 atvejis) ir kt. Beje, tiek receptų tvarkymo reikalavimų nepaisymo, tiek psichotropinių vaistų netinkamo laikymo atvejų, lyginant su 2005 metais, padaugėjo beveik dvigubai. Dažniau pasitaiko atvejų, kai vaistai iš tiekėjų priimami ir laikomi administracinėse ar buitinėse patalpose, kai apie veiklos sąlygų pakeitimą neinformuojama licenciją išdavusi institucija. Gana reikšmingas nusižengimas yra realizuoti vaistinius preparatus su informaciniu lapeliu ne lietuvių kalba. Pernai inspektoriai užfiksavo 27 tokias pražangas.


Paklaustas, kur dažniau nustatomi pažeidimai – pavienėse vaistinėse ar vaistinių tinkluose, V. Michalkovas sakė, jog tokia statistika nėra tikslinga. Jo žodžiais, tinkluose pažeidimai šalinami operatyviau: jeigu vienoje tinklo vaistinėje nustatomas pažeidimas ir skiriamas terminas trūkumui ištaisyti, informacija perduodama į visas to tinklo vaistines, ir trūkumas paprastai šalinamas iškart visuose šio tinklo padaliniuose.



Genovaitė Slaninienė