Sveikai pradėkime 2007-uosius: portalas „Sveikata-ES“ prabilo lietuviškai



Nuo šiandien portalas „Sveikata-ES“ tampa prieinamas lietuvių kalba šiuo adresu: http://health.europa.eu. Šį portalą 2006 m. gegužę anglų kalba pristatė Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų apsaugos generalinis direktoratas. Jame Europos gyventojai ras išsamios informacijos, kaip įvairūs su sveikata susiję klausimai sprendžiami konkrečios valstybės narės ir visos Europos lygmenyje. Šis portalas yra skirtas visiems savo sveikata besirūpinantiems piliečiams, sveikatos priežiūros specialistams, mokslininkams ir politikams.


Informacijos gausa


Portale nurodomi visų stambiausių tarptautinių ir nevyriausybinių organizacijų (NVO) saitai ir pateikiamos naujienos, informacija apie renginius, patarimai bei patirtis iš visos Europos, tokiu būdu parodant, kaip eSveikata šiandienos gyvenime gali suvienyti visus europiečius. Kiekvienas vartotojas, besidominantis rūkymo žala, oro tarša, biologiniu terorizmu ar savo vaikų maitinimosi mokykloje kokybe, portale ras lengvai pasiekiamos ir patikimos informacijos, kurią teiks sveikatos priežiūros specialistai ir politikai. Pažangi ir dinamiška eSveikatos programa internete rodo nuolatinį ES dėmesį daugiakalbių informacijos ir ryšių technologijų išteklių diegimui bei skatinimui naudotis naujausiomis technologijomis.


Kasdien girdime apie „sveiką maistą“, „fizinį aktyvumą“, „ŽIV/AIDS“, „eismo saugą“ ar „vėžį“. Pabandę susirasti konkretesnės informacijos paieškos sistemoje, dažniausiai randame prieštaringas, nesusistemintas ir nepatikimas žinias. Praėjusiais metais internetu pastoviai naudojosi beveik pusė ES piliečių. Per pirmąjį 2006 m. ketvirtį 47 proc. piliečių  bent kartą per savaitę internetu naudojosi namie, darbe, bevielio interneto (WIFI) ryšiu kelionėje ar interneto kavinėse. Lietuvoje interneto ryšys yra maždaug 35 proc. namų ūkių, o daugybė šalies įmonių – apie 88 proc. – vykdo savo veiklą tiesiog internete. Milijonai ES piliečių informacijos ieško būtent internete, todėl nieko nuostabaus, kad kilus problemoms dėl sveikatos, jie dažnai naršo po tinklalapius ir dalyvauja forumuose bei pokalbių svetainėse. 


Sveikesni pasirinkimai


Viena pagrindinių šio portalo užduočių – įtikinti žmones, kad jie patys turi rūpintis savo sveikata, plėsti jų sąmoningumą sveikatos klausimais ir teikti lengvai suprantamą informaciją apie su sveikata susijusius renginius bei naujoves iš visos Europos. Portalas yra suskirstytas į šešias pagrindines tematines sritis, kuriose pateikiama patikima ir lengvai prieinama informacija bei statistiniai duomenys įvairiais klausimais:


– „Mano sveikata“, pvz., nėščiųjų sveikatos priežiūra; mityba ir fizinis aktyvumas; maisto produktų ir gaminių sauga.
– „Mano gyvenimo būdas“, pvz., mityba; alkoholis; kvaišalai ir rūkalai; kelionės; sportas ir laisvalaikis; seksas. 
– „Mano aplinka“, pvz., aplinkosauga ir vartotojų apsauga; fizinė, biologinė ir cheminė rizika; eismo sauga ir biologinis terorizmas.
– „Sveikatos problemos“, pvz., psichinė sveikata, ŽIV/AIDS, gripas, vėžys, širdies ligos bei kitos neužkrečiamos ligos. 
– „Rūpinimasis manimi“, pvz., pacientų sauga; judėjimas; ilgalaikė priežiūra; gydymas ir slaugytojai. 
– „Sveikata ES“, pvz., politikos kryptys; programos; moksliniai tyrimai; prevencijos ir skatinimo priemonės; sveikatos rodikliai ir statistiniai duomenys.


Patikimi šaltiniai
Sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Markos Kyprianou pasakė: „Portalas „Sveikata-ES“ – tai labai stambus projektas, kuriame dalyvauja visos Europos valstybės narės, Europos laisvos prekybos asociacijos (EFTA) valstybės narės ir tarptautinės bei nevyriausybinės organizacijos. Interneto vartotojai turės prieigą prie daugybės patikimų šaltinių. Portalo vertimas į visas oficialias ES kalbas reiškia, kad jo dėka beveik 1,5 milijardo žmonių visame pasaulyje turės galimybę susipažinti su sveika gyvensena“.


Vartai į sveiką ES


Portalo lankytojai ras ne tik įstatymų bei publikacijų jiems rūpimais sveikatos klausimais, bet ir informacijos apie naujausias žinias, renginius, taip pat visos Europos statistiką ir sveikatos rodiklius. 


Portale pateikiama informacija iš visų sveikatos priežiūra besirūpinančių Europos agentūrų, pvz., tarnybų, dirbančių užkrečiamųjų ligų, kvaišalų prevencijos, vaistų ir sveikatos bei saugos darbe srityse. Valstybės narės skiltyje galima peržiūrėti visų ES valstybių politiką sveikatos priežiūros klausimais, tuo tarpu Europos NVO ir tarptautinių organizacijų skiltyse pateikiama išsamesnė informacija apie jų veiklą. 


Bendrosios žinios


Projektas „Sveikata-ES” yra 2003–2008 m. ES visuomenės sveikatos programos, skatinančios aktyvesnį visuomenės, institucijų, organizacijų bei asociacijų dalyvavimą sveikatos klausimų sprendime, iniciatyva. Šis portalas taip pat atitinka eEuropos veiksmų plano tikslus – teikti piliečiams paprastą, aiškią ir moksliškai pagrįstą informaciją internete.


Redaktorių kolegija, kurią sudaro Europos Komisijos tarnybos ir valstybių narių atstovai, prižiūri portalo turinį, laikydamasi įprastų procedūrų.


Informacija visos Europos žiniasklaidai:
Monika Wcislo, Weber Shandwick, tel.: +32 2 286 1265, el. paštas: mwcislo@webershandwick.com
Jeanette Drielsma, Weber Shandwick, tel.: +32 2 282 16 29, el. paštas: jdrielsma@webershandwick.com


Europos Komisijos informacija:
C1 skyriaus sveikatos informacija: Daniel Mann, tel.: + 352 4301 33655, el. paštas: daniel.mann@ec.europa.eu
A4 skyriaus informacija: Melanie Dunn, spaudos atstovė, tel.: +32 229 92101, el. paštas: melanie.dunn@ext.ec.europa.eu


www.sam.lt